Жилищный кодекс Украины готов к рассмотрению в парламенте

08.11.2003, 12:12

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам строительства, транспорта, жилищно-коммунального хозяйства и связи рекомендовал парламенту принять за основу проект Жилищного кодекса Украины, внесенный Кабинетом Министров. (укр.)

Законопроект розроблений з метою вдосконалення регулювання відносин у житловій сфері, ефективного утримання та збереження наявного житлового фонду, приведення норм житлового законодавства до сучасного рівня суспільних відносин.

Голова Державного комітету з питань житлово-комунального господарства України Григорій Семчук, представляючи проект на засіданні Комітету, поінформував членів Комітету про основні моменти законопроекту, які є відмінними від норм чинного кодексу.

За його словами, в проекті вводиться нова поняття "соціальне житло". Згідно із законопроектом "соціальне житло" - це житло, що надається державою та органами місцевого самоврядування громадянам України, які потребують соціального захисту, безоплатно або за доступну залежно від конкретних умов плату.

Категорію осію, які матимуть право на житло у фонді соціального призначення, та норму надання такого житла буде установлено Кабінетом Міністрів.

Г. Семчук також поінформував про ще один момент проекту щодо зобов'язання держави по відношенню до тих громадян, які перебувають на квартирній черзі.

Законопроектом передбачається перегляд та диференціація квартирної черги на категорії громадян, які мають право на одержання житла позачергово та у першу чергу, та на тих, які мають право на отримання соціального житла. Перша та друга із зазначених категорій громадян будуть мати право на одержання кредитів для будівництва чи придбання житла поза чергою та у першу чергу відповідно. При цьому житло, побудоване чи придбане за власні кошти, не буде обмежуватись за площею.

Одним з важливих питань проекту Житлового кодексу, за словами Г. Семчука, є питання виселення наймачів із займаних житлових приміщень. Він повідомив, що всі можливі випадки виселення сім'ї наймача з житла за несплату житлово-комунальних послуг та порушення житлового законодавства винесені в окрему главу та узгоджені з нормами Цивільного кодексу України, який набирає чинності 1 січня 2004 року.

Комітет вважає, що проект Житлового кодексу України, внесений урядом, у запропонованому вигляді може розглядатись як основа для подальшої роботи над житловим законодавством.

Водночас члени Комітету вважають, що значна частина норм (щодо соціального житла, перегляду існуючих черг на поліпшення житлових умов, порядку нарахування та оплати житлово-комунальних послуг та інші) носять суто декларативний характер і не може використовуватись як норма прямої дії.

На думку народних депутатів, наявність недосконалих формулювань дозволяє тлумачити значну частину норм досить широко в залежності від конкретних умов, що унеможливить його використання при розгляді судових справ.

Комітет вважає за необхідне при подальшому доопрацюванні проекту Житлового кодексу врахувати основні положення проекту закону про основи житлової політики України у сфері регулювання плати за утримання житла на надання комунальних послуг, внесений народними депутатами О. Римаруком та В. Ковалем та рекомендувати Кабінету Міністрів до розгляду законопроекту у другому читанні внести на розгляд Верховної Ради пакет законопроектів щодо впорядкування існуючих черг на поліпшення житлових умов, порядку накопичення та використання плати за житло, захисту соціально незахищених верств населення при введенні в дію Житлового кодексу, експлуатації житлового фонду.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также