Разработаны изменения и дополнения к Закону "О соглашениях о разделе продукции"

01.12.2003, 11:25

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам топливно-энергетического комплекса ядерной политики и ядерной безопасности рекомендует парламенту поддержать изменения и дополнения к Закону "О соглашениях о разделе продукции". (укр.)

Цей проект закону внесений народним депутатом І. Шкірею.

Автор вважає, що чинний закон потребує уточнення відносин держави та інвестора щодо прав власності на видобуті корисні копалини, а також конкретизації механізму заміни сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) розподілом продукції. Крім того, відсутність норм, які регулюють порядок передачі інвестором частини своєї виробленої продукції в рахунок сплати обов'язкових платежів може призвести до конфлікту інтересів.

Члени Комітету в цілому підтримують ідею забезпечення сприятливого клімату для залучення інвестицій в галузь видобутку корисних копалин на Україні, насамперед, нафти й газу та усунення протиріч, які виникають під час передачі інвестором частини видобутих корисних копалин у власність держави замість нарахування та сплати інвестором податкових зобов'язань в грошовій або натуральній формі.

Зокрема, в проекті визначаються додаткові критерії віднесення родовищ корисних копалин до переліку ділянок надр, які держава пропонуватиме для здійснення інвестиційних проектів на основі угод про розподіл продукції; гармонізуються режими права власності на корисні копалини, видобуті як в рамках механізму розподілу продукції, так і традиційних схемах надрокористування.

В проекті внесено доповнення щодо порядку сплати податку на додану вартість. Інвестори поставлені в рівні умови з іншими суб'єктами підприємницької діяльності щодо права на отримання податкового кредиту під час придбання матеріальних цінностей, врегульовано питання щодо несплати інвестором податку на додану вартість під час передачі ним виробленої продукції в рахунок сплати обов'язкових платежів, що сприятиме залученню інвестицій на умовах угоди про розподіл продукції.

Важливим в проекті є доповнення щодо порядку оцінки вартості продукції інвестора, яка буде передаватись в рахунок погашення податкових зобов'язань (зокрема по податку на прибуток та податок на додану вартість) й визначення міри відповідальності інвестора і уповноваженого з боку держави органу під час сплати податків в натуральній формі та під час подальшої реалізації продукції і перерахуванні коштів в бюджет, що було відсутнє в Законі.

Запропоновані зміни і доповнення запроваджують більшу прозорість і визначеність під час виконання угод про розподіл, зокрема, врегульовують порядок, строки та механізм заміни нарахування та сплати податків розподілом продукції на користь держави, внесення обов'язкових платежів в натуральній формі.

Народні депутати висловили низку зауважень до запропонованого проекту. Голова комітету Андрій Клюєв наголосив на необхідності, при підготовці законопроекту до другого читання, більш чітко юридично виписати положення, які стосуються податків, зборів та страхових внесків, що сплачуються під час виконання угоди про розподіл продукції.

А. Клюєв вважає, що потребує доопрацювання й стаття щодо використання державної частини виробленої продукції відповідно до угоди про розподіл продукції. "А загалом відповідний закон необхідно приймати, оскільки він створить передумови для розвитку всіх видобувних галузей шляхом залучення додаткових інвестицій", - зазначив він.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також