Разработаны изменения к закону о госрегулировании рынков алкоголя и табачных изделий

13.12.2003, 12:59

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности предлагает парламенту внести изменения в Закон "О государственном регулировании производства и обращения спирта этилого, коньячного и плодового, алкогольных напитков и табачных изделий". (укр.)

Зокрема, передбачити, що "Максимально допустимі рівні вмісту смол та нікотину в димі сигарет, які реалізуються в Україні, встановлюються виключно цим Законом і становлять: смол - 12 мг, нікотину - 1,2 мг у димі однієї сигарети з фільтром; смол - 15 мг, нікотину - 1,3 мг у димі однієї сигарети без фільтру".

А також встановлені виробником або імпортером максимальні роздрібні ціни на тютюнові вироби мають наноситися на пачки, коробки або сувенірні коробки тютюнових виробів разом з датою їх виробництва.

Річна плата за ліцензії на право імпорту, експорту і оптової торгівлі цією продукцією складатиме:

- імпорт алкогольних напоїв за кодами: 2204 (крім виноматеріалів 220430), 2205, 2206 за кожні 100000 л. (разом), 2208 (крім 2208 20) за кожні 20000 л., 2208 20 (крім спирту коньячного 2208208900) за кожні 20000 л. - 250000 грн.;

- імпорт тютюнових виробів - 250000 грн.

Голова робочої групи по підготовці цього законопроекту народний депутат Василь Цушко зазначив, що роздрібна торгівля алкогольними напоями та тютюновими виробами може здійснюватися за наявності відповідної ліцензії тільки у спеціалізованих закладах торгівлі та у спеціалізованих відділах універсальних торгівельних організацій (окрім підприємств громадського харчування та підприємств торгівлі, розташованих на території сіл та селищ).

Народні депутати пропонують внести зміни також до Закону "Про єдиний збір, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України". Зокрема, доповнити положення, що: "Після сплати єдиного збору власнику транспортного засобу видається спеціальний контрольний талон, що є документом суворого обліку, має власний обліковий номер і враховує виключно час перебування транспортного засобу в Україні. Виробництво спеціалізованих контрольних талонів здійснюють державні спеціалізовані поліграфічні підприємства Міністерства фінансів України. Вартість виготовлення зазначених талонів не повинна перевищувати 1 євро у перерахунку на національну валюту України за офіційним (обмінним) курсом Національного банку України на день оплати. Порядок виробництва та використання спеціальних контрольних талонів встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Кабінет Міністрів України затверджує порядок справляння єдиного збору з урахуванням необхідності застосування до його порушників подвійної ставки єдиного збору, а також надання власникам транспортних засобів можливості справляння єдиного збору через систему державтоінспекції Міністерства внутрішніх справ України у разі непередбаченого продовження терміну перебування транспортного засобу в Україні".
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також