Разработаны изменения к Закону "О трансплантации органов и других анатомических материалов человека"

17.12.2003, 11:18

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам здравоохранения, материнства и детства рекомендовал парламенту поддержать изменения в Закон "О трансплантации органов и других анатомических материалов человека". (укр.)

Проектом запропоновано:

- відмінити встановлену Законом України "Про трансплантацію" норму, яка вимагає обов'язкового отримання дозволу на взяття органів від померлої повнолітньої дієздатної особи від подружжя або родичів, які проживали з нею до смерті, і заборону на здійснення трансплантації в разі наявності зробленої за життя заяви про заборону трансплантації, замінивши її положенням про вирішення цього питання самим закладом охорони здоров'я, в якому встановлено смерть потенційного донора на підставі лише відсутності у такого закладу інформації про заперечення трансплантації;

- відмінити вимогу про обов'язковість отримання згоди на трансплантацію від померлих неповнолітніх, обмежено дієздатних або недієздатних від їх законних представників.

Законопроектом пропонується заборонити взяття анатомічних матеріалів у померлого лише у випадках, коли закладу охорони здоров'я відомо, що самим померлим, його найближчими родичами або його законними представниками було заявлено про незгоду на вилучення органів після смерті. Також забороняється вилучати органи у невідомих осіб.

Прийняття законопроекту дозволить у повній мірі реалізувати положення Закону України "Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людини" і дасть новий імпульс для розвитку вітчизняної трансплантології. Це, в свою чергу, позитивно позначиться на тих громадянах, життя та здоров'я яких залежить від трансплантації органів.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також