Депутатам предлагают продлить до 2012 года налоговые льготы для судостроения

02.12.2003, 11:58

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности и инвестиций рекомендует парламенту поддержать изменения и дополнения к Закону "О мерах по государственной поддержке судостроительной промышленности Украины". (укр.)

Ці зміни та доповнення запропоновані народним депутатом С. Гуренком.

Законопроектом пропонується подовжити до 2012 року податкові та митні пільги для підприємств і організацій суднобудівної промисловості, передбачені чинним законом, та доповнити його новими нормами щодо пільгового оподаткування та адресної фінансової підтримки галузі з Державного бюджету України через механізм здешевлення кредитів.

За словами автора, законопроект розроблено з метою закріплення та поглиблення позитивних тенденцій, які намітилися в суднобудівній галузі промисловості України, після набрання чинності Закону "Про заходи щодо державної підтримки суднобудівної промисловості в Україні".

У проекті передбачені й наступні доповнення до базового Закону:

- дозвіл погашати від'ємне значення об'єкта оподаткування протягом 20 календарних кварталів;

- відшкодування податку на додану вартість в першочерговому порядку;

- запровадження режиму тимчасового ввезення для морських або річкових транспортних засобів (суден), які ввозяться замовниками-нерезидентами з метою ремонту, також обладнання та комплектуючих для встановлення на судна (плавальні засоби), що будуються або ремонтуються;

- планування щорічно у Законі про Державний бюджет коштів державного бюджету для здійснення фінансової підтримки підприємств суднобудівної галузі через механізм здешевлення кредитів.

Комітет зазначає, що реалізація цього законопроекту торкнеться формування Державного та місцевих бюджетів. Однак, економічні результати діяльності суднобудівних підприємств, за умов запровадження правових його норм, на думку народних депутатів, дозволять забезпечувати (за сукупністю податків та інших видів зборів) збільшення надходжень до бюджетів всіх рівнів, що перевершують втрати на початковому етапі запровадження даного законопроекту.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також