Разработаны изменения к Семейному кодексу Украины

22.12.2003, 11:32

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам здравоохранения, материнства и детства рекомендует парламенту поддержать изменения к Семейному кодексу Украины (по вопросам усыновления). (укр.)

Цей законопроект запропонований народними депутатами України Ю. Артеменком, С. Косіновим.

Проектом встановлюються підстави за яких може бути скасовано усиновлення дитини іноземцем в судовому порядку. А саме:

- порушення прав дитини встановлених внутрішнім та міжнародним законодавством України;

- ухилення усиновлювачем від взятих на себе зобов'язань перед консульськими установами щодо інформування про умови проживання і виховання дитини;

- умисне переховування дитини усиновлювачем від уповноважених представників відповідної консульської установи.

Крім того, проектом передбачається ввести положення про заборону усиновлення дитини, яка є громадянином України, іноземцями, які є громадянами держав, в яких Україна не має своїх консульських або дипломатичних установ.

Підтримана також законодавча ініціатива стосовно приведення "Про охорону дитинства", в частині надання переважного права на усиновлення українських дітей іноземними громадянами.

Сьогодні переважним правом на усиновлення дитини, яка є громадянином України, іноземцем, користуються іноземні громадяни країн, що уклали міжнародні договори з Україною про усиновлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Запропоновані зміни спрямовані на приведення положень цього Закону в частині усиновлення українських дітей іноземними громадянами у відповідність із Сімейним кодексом України. Так, пропонується надати переважне право на усиновлення дитини-громадянина України іноземцем, які є:

- родичами дитини;

- громадянами держав, з якими Україна уклала договір про надання правової допомоги.

Водночас, на засіданні йшлося й про те, що у разі прийняття запропонованих авторами змін до Закону "Про охорону дитинства", з нього буде вилучено положення, яке стосується надання пріоритету в усиновленні дітей громадянами держав, які уклали с Україною міжнародні договори про усиновлення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

У зв'язку з цим, члени Комітету дійшли висновку про необхідність внесення відповідних змін і до ї статті 283 Сімейного кодексу України. А також, після прийняття парламентом проекту за основу, доопрацювати його спільно з Комітетом з питань правової політики.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також