Подготовлена новая редакция Закона "О разграничении земель государственной и коммунальной собственности"

03.12.2003, 11:10

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам аграрной политики и земельных отношений рекомендует парламенту поддержать в новой редакции с предложениями Президента Украины Закон "О разграничении земель государственной и коммунальной собственности". (укр.)

У пропозиціях Президента України до вказаного Закону пропонується визначити розмежування земель державної та комунальної власності як здійснення організаційно-правових заходів щодо визначення і передачі земель із державної власності у комунальну, а також встановлення в натурі (на місцевості) меж земельних ділянок державної та комунальної власності.

Члени Комітету зауважили, що таке визначення є не зовсім вдалим перш за все тому, що сам порядок передачі земель із державної власності у комунальну та із комунальної у державну цим Законом не встановлюється. Крім цього, ототожнювання розмежування земель з їх передачею, що пропонується у Пропозиціях, може призвести до плутанини у застосуванні відповідної термінології та створить умови для виникнення колізій у правовому регулюванні земельних відносин. Адже порядок передачі земельних ділянок із державної власності у комунальну та з комунальної у державну власність як один із засобів розпорядження земельними ділянками, вже врегульований статтею 117 Земельного кодексу України, за якою така передача провадиться у порядку, встановленому цим Кодексом для юридичних осіб. З огляду на це, народні депутати відхилили цю пропозицію Президента України.

Інші пропозиції Президента України враховані частково та редакційно.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також