25 лет Временные Силы ООН выполняют миротворческую миссию в Ливане

24.03.2003, 12:02

Существенный вклад в это благородное дело вносят военнослужащие 3-го отдельного инженерного батальона Вооруженных Сил Украины. (укр.)

23 березня Тимчасові Сили ООН в Лівані відзначили 25-річчя виконання миротворчої місії у цій країні. Саме в цей день 1978 року, у відповідності до Резолюції Ради Безпеки ООН N425, перша група миротворців прибула до Лівану. ТСООНЛ мали підтвердити факт виводу ізраїльських військ з півдня Лівану, встановити на цих територіях мир і порядок, надати допомогу урядові країни у відновлені державної влади та докласти максимум зусиль щодо недопущення нових збройних конфліктів, забезпечити неможливість діяльності ворогуючих сторін в оперативній зоні Місії.

17 квітня 2000 року уряд Ізраїлю офіційно повідомив про намір, а 25 травня того ж року завершив вивід своїх військ з окупованих земель. Для підтвердження виводу військ та інших оперативних завдань ТСООНЛ виникла потреба збільшення чисельності Місії. Зокрема, передбачалося що вирішення проблем пов'язаних із великою кількістю мінних полів, а також нерозірвавшихся снарядів, мін та інших вибухонебезпечних предметів вздовж Блакитної лінії, буде покладено на саперний підрозділ.

Для участі у виконанні завдань у складі ТСООНЛ, згідно Указу Президента України N806 від 20 червня 2000 року на території України було сформовано та передислоковано до Лівану 3-й окремий інженерний батальйон Збройних Сил України загальною чисельністю 650 чоловік.

"Укрінжбат" призначено для інженерної розвідки місцевості на наявність вибухонебезпечних предметів, оперативного розмінування, знищення виявлених ВНП, стрілецької зброї та боєприпасів, пророблення проходів в мінних полях, їх огляд та маркування шляхів патрулювання підрозділів ТСООНЛ, облаштування та ліквідація позицій підрозділів ТСООНЛ, а також надання гуманітарної допомоги населенню.

У зв'язку із певною стабілізацією обстановки в зоні відповідальності Місії та виконанням завдань щодо підтвердження виводу ізраїльських військ загальну чисельність особового складу Місії було зменшено з 5,5 тисяч чоловік у 2000 році до 2 тисяч у 2003 році. Сьогодні у миротворчій операції у південному Лівані беруть участь 5 військових контингентів: піхотні батальйони Гани, Індії, Франції, український інженерний підрозділ, тиловий підрозділ з Польщі та вертолітний загін з Італії.

Суттєво скорочено і українську складову ТСООНЛ, яку очолює командир "Укрінжбату" полковник Андрій Знак. У 2002 році завершив діяльність окремий загін верифікації мінних полів компанії "Укроборонсервіс", втричі зменшено штат і інженерного батальйону. Тепер він складається із 190 військовослужбовців і 89 одиниць інженерної та спеціальної техніки.

Всього за час участі у миротворчій операції в Лівані українським саперами пророблено 11 проходів в мінних полях, знешкоджено майже 3100 вибухонебезпечних предметів, зокрема, 1380 протипіхотних мін. Обладнано 29 нових, дообладнано 38 існуючих та ліквідовано 45 старих позицій. "Укрінжбатом" встановлено 392 модулі та зібрано 46 будинків, обладнано 11 вертолітних майданчиків та 33 сховища. Понад 5 тисяч місцевих мешканців отримали гуманітарну допомогу від фахівців українського медичного пункту.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також