ВМС Украины укомплектованы военнослужащими по контракту на 40%

25.03.2003, 10:52

Во время расширенного совещания у Главнокомандующего Военно-Морскими Силами Вооруженных Сил Украины (г. Севастополь) было проанализировано как укомплектованы объединения, соединения, корабли и части военнослужащими по контракту. (укр.)

Як зазначалося на нараді, що проходила під керівництвом Головнокомандувача Військово-Морських Сил ЗС України адмірала Михайла Єжеля, на сьогодні укомплектованість Військово-Морських Сил ЗС України військовослужбовцями за контрактом складає близько 40% від штатної чисельності посад, які можуть бути укомплектовані цією категорією військовослужбовців.

Зокрема, з початку цього року лави українського військового флоту поповнили 67 військовослужбовців за контрактом. Водночас, рівень укомплектованості флотських частин, що входять до складу морського компоненту Об'єднаних сил швидкого реагування, залишається лише на рівні 21%.

Виступаючи перед учасниками наради Головнокомандувач Військово-Морських Сил ЗС України адмірал Михайло Єжель звернув увагу присутніх на важливість цього питання для флоту і відзначив недостатні темпи комплектування військовослужбовцями за контрактом в деяких підрозділах.

- Сьогодні командирам об'єднань, з'єднань, частин та кораблів, які ведуть безпосередню роботу щодо залучення на службу за контрактом, необхідно продумати і вжити низку конкретних заходів для активізації цієї роботи. Насамперед необхідно подбати про створення таких умов служби і побуту, за яких військовослужбовець за контрактом не відчував би, що на службі він даремно втрачає час і взагалі своє майбутнє. Кожен контрактник має знати свою перспективу, і водночас усвідомлювати, що служба в Збройних Силах - це не місце, де можна "пересидіти", - наголосив адмірал Михайло Єжель.

Також Головнокомандувач Військово-Морських Сил ЗС України поставив завдання командирам і начальникам щодо підвищення ефективності роботи атестаційних комісій з відбору кандидатів на контрактну службу та вивченню досвіду своїх колег, де ці питання вирішуються краще.

На нараді також зазначалося, що робота по популяризації військової служби за контрактом більш ефективна серед військовослужбовців строкової служби. Але командирам частин необхідно активізувати взаємодію з військовими комісаріатами, особисто знайомитися з картотеками воїнів у запасі, організовувати зустрічі та бесіди тощо. Доречною є і реклама військової служби за контрактом у флотських засобах масової інформації.

Керівництво держави і Міністерства оборони України робить все можливе, щоб змінити ситуацію з укомплектуванням Збройних Сил військовослужбовцями за контрактом на краще. Зокрема, збільшений з початку нового року рівень грошового забезпечення військовослужбовців дозволить покращити їх матеріальне становище та стане додатковим стимулом для підвищення престижу військової служби за контрактом. Розглядається можливість встановлення для військовослужбовців за контрактом з 1 січня 2004 року норми харчування за рахунок держави або виплати їм вартості норм харчування.

Крім того, триває розробка механізму інвестування будівництва житла, у тому числі й за кошти вкладників-військовослужбовців або за рахунок їх довгострокового кредитування на пільгових умовах, а також вирішення цієї проблеми шляхом переобладнання під службове житло та гуртожитки казарм, які вивільняються під час скорочення чисельності військовослужбовців строкової служби. Зокрема, статтею "Реформування та розвиток Збройних Сил України" бюджету військового відомства на 2003 рік передбачено виділення 5,6 млн. грн. на переобладнання казарм під службове житло для військовослужбовців за контрактом частин і підрозділів, що входять до складу Об'єднаних сил швидкого реагування.

Опрацьовуються й інші стимулюючі заходи. Серед них - впровадження диференційованого підходу до оплати праці військовослужбовців за контрактом та системи пільг кращим контрактникам. Зокрема, можливість вступу до вищих військових та цивільних навчальних закладів на заочні або вечірні відділення поза конкурсом, як за рахунок державних коштів, так і за рахунок часткової компенсації вартості навчання.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також