Разработан законопроект о рентных платежах на нефть и газ

14.05.2003, 10:52

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам топливно-энергетического комплекса, ядерной политики и ядерной безопасности рекомендовал парламенту принять в первом чтении проект закона о рентных платежах на нефть и газ. (укр.)

Законопроектом пропонується запровадити новий механізм розрахунку рентних платежів на нафту і природний газ в залежності від диференційованих за гірничо-геологічними умовами розробки нафтових та газових родовищ ставок рентних платежів та фактичного рівня цін на цю продукцію.

При відхиленні рівня фактичних цін на нафту і природний газ від базового значення, проектом передбачений розподіл між державою та нафтогазовидобувними підприємствами надприбутку, пов'язаного з таким відхиленням.

Законопроектом також передбачено, що для обсягів нафти або природного газу, які реалізуються за регульованими цінами, розрахунок рентних платежів проводиться окремо із застосуванням регульованих цін на нафту і природний газ.

Автори законопроекту - народні депутати В. Бартков та В. Литвин зазначили, що діюча система визначення рентних платежів за видобуток нафти та природного газу встановлює рентні платежі в залежності лише від обсягів цього видобутку і не встановлює залежності рентних платежів від ціни реалізованої продукції. На думку авторів, рентні платежі в їх теперішній формі є специфічною формою податку на одиницю продукції, несуть однорідне економічне навантаження і є близькими до акцизу. Автори вважають, що це суперечить економічній суті рентного платежу, метою якого є вилучення на користь держави частини надприбутку, одержаного нафтогазовидобувними підприємствами від реалізації видобутих нафти і природного газу в залежності від коливання цін.

Введення в дію запропонованого проекту закону, на думку членів Комітету, дасть змогу за рахунок введення диференційованих рентних платежів вирівняти умови виробничої діяльності нафтогазовидобувних підприємств, незалежно від геологічних факторів розробки родовищ.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также