Разработаны изменения в Закон "О банках и банковской деятельности"

28.05.2003, 12:03

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендовал парламенту принять в целом проект закона о внесении изменений в Закон "О банках и банковской деятельности". (укр.)

Зміни стосуються визначення правового статус спостережної ради банку шодо служби внутрішнього аудиту банку.

Згідно з чинним Законом "Про банки і банківську діяльність" спостережна рада "контролює діяльність правління (ради директорів) банку", "визначає зовнішнього аудитора", "встановлює порядок проведення ревізій та контролю за фінансово-господарською діяльністю банку". При цьому, зазначили члени Комітету, не має можливості проводити внутрішній аудит через те що служба внутрішнього аудиту банку у відповідності до статті 45 "є органом оперативного контролю правління (ради директорів) банку".

Народні депутати вважають, що підпорядкування служби внутрішнього аудиту правлінню (раді директорів) банку опосередковано впливає на ефективність її роботи, звужує, в певній мірі, функції спостережної ради банку, що стримує оперативне вирішення нею актуальних питань, які виникають в процесі фінансово-господарської діяльності банку.

Тому у законопроекті запропоновано службу внутрішнього аудиту банку підпорядкувати безпосередньо спостережній раді банку.

Комітет наголосив, що прийняття запропонованого законопроекту дасть змогу спостережній раді банку більш глибоко і різнобічно здійснювати контроль за діяльністю правління (ради директорів) і всією фінансово-господарською діяльністю банку, зробити її більш відкритою для учасників банку, що сприятиме підвищенню ефективності його роботи, суворішому дотриманню Законів України, нормативно-правових актів Національного банку України, рішень інших органів державної влади України з питань банківської діяльності.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также