Комитет ВР рекомендует внести изменения к закону "О порядке осуществления расчетов в иностранной валюте"

24.05.2003, 12:58

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендует парламенту принять во втором чтении проект закона о внесении изменений к статье 6 Закона "О порядке осуществления расчетов в иностранной валюте". (укр.)

Законопроектом пропонується визначити, що у разі перевищення резидентами встановлених термінів зарахування виручки у іноземній валюті на їх валютні рахунки в уповноважених банках при виконанні договорів, за якими виникли форс-мажорні обставини, Національний банк України може надавати індивідуальні ліцензії.

Відповідно до чинного законодавства, у разі виконання резидентами договорів виробничої кооперації, консигнації, комплексного будівництва, оперативного і фінансового лізингу, поставки складних технічних виробів і товарів спеціального призначення Національний банк України може надавати індивідуальні ліцензії.

Однак, зазначили члени Комітету, при виконанні резидентами зовнішньоекономічних договорів можуть виникати непередбачені та непереборні події, що відбуваються незалежно від волі і бажання замовника або виконавця (війна, блокада, страйк, пожежа, аварія, паводок, замерзання моря, закриття морських проток, які трапляються на звичайному морському шляху між портами відвантаження і вивантаження, інше стихійне лихо, заборона експорту (імпорту), валютні обмеження або інші обмеження прав власності на сировину чи готову продукцію, у тому числі на їх переміщення, прийняті державою або відповідним державним органом тощо) і призводять до порушення умов укладених договорів.

При зверненні резидента до суду або арбітражного суду, Міжнародного комерційного арбітражного суду чи Морської арбітражної комісії з позовною заявою про стягнення з нерезидента заборгованості, останніми це звернення відповідно до статті 79 Конвенції Організації Об'єднаних Націй про договори міжнародної купівлі-продажу товарів, яка була ратифікована Україною не може бути задоволене тому, що невиконання нерезидентом умов договору сталося внаслідок форс-мажорних обставин.

Як приклад, можна навести рішення від 20.12.2002 Групи з розробки, якими деякі країни ввели санкції проти України в частині обмеження здійснення платежів. Зокрема, банки Великобританії не здійснюють платежів в Україну та не приймають кошти, що надійшли з України. Таким чином, навіть за бажання нерезидента розрахуватись з резидентом України за зовнішньоекономічним контрактом зробити це не можливо внаслідок застосованих FATF санкцій, тобто форс-мажорних обставин.

Комітет вважає за доцільне включити договори за якими виникли форс-мажорні обставини до договорів за якими Національний банк України може надавати індивідуальні ліцензії на перевищення законодавчо встановлених строків розрахунків.

Народні депутати висловились про те, що прийняття цього законопроекту дасть змогу Національному банку України на законодавчому рівні врегулювати наявні проблеми оптимізації експортно-імпортних відносин резидентів України з іноземними контрагентами, підвищити стабільність зовнішньоекономічних розрахунків та усунути неузгодження чинного законодавства в частині врахування форс-мажорних обставин. Водночас резидентам України знизити ризики при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності й підвищити довіру до органів, що контролюють зовнішньоекономічні відносини.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также