Разработан законопроект о государственной регистрации вещественных прав на недвижимость

27.05.2003, 11:15

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности и инвестиций рекомендовал парламенту принять в первом чтении проект закона о государственной регистрации вещественных прав на недвижимое имущество и их ограничение. (укр.)

За словами першого заступника голови комітету Володимира Демьохіна, проект підготовлений на виконання вимог статей 182, 321 Цивільного кодексу України та визначає правові, економічні, організаційні засади створення єдиної системи державної реєстрації речових прав на земельні ділянки та інше нерухоме майно та їх обмежень на основі даних державного земельного кадастру. Проект спрямований на забезпечення визнання та захисту державою речових прав на нерухомість, вдосконалення системи обліку земельних ділянок та іншого нерухомого майна, створення сприятливих умов для забезпечення розвитку ринкових відносин, активізації інвестиційної діяльності, збільшення надходжень до державного та місцевих бюджетів.

В. Демьохін зазначив: "Головною метою прийняття цього законопроекту є запровадження в України єдиної системи державної реєстрації речових прав на нерухоме майно всіх форм власності та обмежень цих прав для захисту майнових інтересів фізичних та юридичних осіб та розвитку ринку нерухомого майна".

Зокрема, пропонується визначити, що органами державної реєстрації речових прав на нерухоме майно є місцеві органи реєстрації, створені в реєстраційних округах (район, місто, район в місті), та центральний орган реєстрації в системі виконавчих органів з питань земельних відносин.

Реєстрація нерухомості здійснюватиметься на основі кадастрових номерів, присвоєних земельним ділянкам в установленому порядку.

Іншою складовою Державного реєстру речових прав на нерухомість мають бути дані технічної інвентаризації будівель, споруд, а також кадастрові дані про земельну ділянку, картографічні та геодезичні дані.

В єдиному Державному реєстрі речових прав та їх обмежень пропонується реєструвати як самостійний об'єкт нерухомості: земельну ділянку; земельну ділянку з будівлями, спорудами (садиба, майстерня, офіс тощо); будівлю, споруду, їх частину (квартиру тощо) якщо власники земельної ділянки та будівлі не співпадають.

Оскільки основою реєстраційного номеру нерухомості є кадастровий номер земельної ділянки, забезпечується можливість ідентифікувати кожен об'єкт нерухомості.

Проектом пропонується процедура реєстрації права власності на нерухоме майно, інших речових прав та обмежень таких прав, внесення змін до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, надання відомостей особам, органам державної влади та місцевого самоврядування.

Проект визначає вимоги до державного реєстру речових прав, платність послуг, що надаються органами державної реєстрації прав на нерухомість.

Органи державної реєстрації речових прав пропонується зробити госпрозрахунковими. За державну реєстрацію речових прав та їх обмежень пропонується сплачувати державне мито, а за надання послуг Державним реєстром нерухомості встановити платежі.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также