Разработаны изменения в банковское законодательство Украины

31.05.2003, 12:36

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендовал парламенту принять в целом проект закона о внесении изменений в некоторые законы Украины по вопросам открытия и функционирования банковских счетов. (укр.)

З метою узгодження між собою положень законів України "Про банки і банківську діяльність", "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг", "Про підприємства в Україні", "Про підприємництво", "Про Державний реєстр фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів" із Законом "Про систему оподаткування" в законопроекті передбачені єдині вимоги щодо суб'єктів, які зобов'язані відповідно до перелічених законів надсилати повідомлення про відкриття або закриття рахунків органам державної податкової служби. До їх числа включені не всі платники податків (в тому числі і фізичні особи), як передбачено статтею 5 Закону України "Про систему оподаткування", а лише юридичні особи та фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності.

Відповідно до Закону України "Про Державний реєстр фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів" передбачено обов'язкове використання ідентифікаційного номера фізичної особи у разі відкриття рахунків в установах банків, але не передбачено, що громадяни зобов'язані надсилати органам державної податкової служби повідомлення про відкриття чи закриття ними рахунків в фінансових установах.

Крім того, вважає Комітет, обов'язок щодо надання повідомлення про закриття рахунків та щодо початку видаткових операцій за рахунками юридичних осіб та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності чинним Законом "Про систему оподаткування" покладається лише на установи банків і відповідальність за порушення цих обов'язків несуть лише установи банків. Проте, згідно зі статтею 47 Закону України "Про банки і банківську діяльність" операції з відкриття та ведення поточних рахунків клієнтів, крім банків, на підставі ліцензії вправі здійснювати інші юридичні особи, тому запропоновані законопроектом зміни врегулюють зазначені питання.

Законопроектом також пропонується врегулювати питання щодо повідомлення установами банків про відкриття чи закриття власних кореспондентських рахунків та скасувати вимогу щодо початку операцій за кореспондентським рахунком до отримання повідомлення про взяття цього рахунку на облік в органах державної податкової служби, оскільки кореспондентські рахунки відкриваються в установах Національного банку України і операції ними здійснюються відповідно до вимог банківського законодавства.

Члени Комітету зазначають, що "недоцільною і практично неможливою для застосування є норма щодо повідомлення банками органів державної податкової служби про відкриття власних депозитних рахунків в інших банках, оскільки, як правило, міжбанківські депозити відкриваються на короткий термін (наприклад - овернайт), і одночасно з повідомленням про відкриття такого рахунку слід надсилати податковим органам повідомлення про його закриття".

На думку народних депутатів, це лише ускладнює взаємовідносини між сторонами за договором міжбанківського депозиту та перешкоджає виконанню їх зобов'язань, оскільки кошти після закриття депозитного рахунку підлягають поверненню на рахунок банку вкладника. А це, "виходячи із вимог чинного Закону України "Про систему оподаткування", неможливо зробити без отримання оформленого органом державної податкової служби повідомлення про взяття цього депозитного рахунку на облік".

У зв'язку з необхідністю здійснення банками операцій щодо відкриття в інших банках депозитних (вкладних) рахунків, відповідно до Закону України "Про банки і банківську діяльність" і зняття колізій між законами, норму статті 7 Закону України "Про платіжні системи і переказ грошей в Україні" щодо відкриття банками власних депозитних рахунків пропонується привести у відповідність до вимог статті 47 Закону України "Про банки і банківську діяльність".
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также