Разработаны дополнения в Закон "О порядке направления подразделений Вооруженных Сил Украины в другие государства"

29.05.2003, 11:24

Комитет Верховной Рады Украины по иностранным делам рекомендует парламенту принять за основу проект закона о дополнении в статью 8 Закона Украины "О порядке направления подразделений Вооруженных Сил Украины в другие государства". (укр.)

Цей закон на розгляд внесений народними депутатами України Георгієм Крючковим, Анатолієм Доманським, Олександром Кузьмуком.

Проектом передбачається надати можливість парламентові України ініціювати відкликання підрозділів Збройних Сил України, що були направленні до інших держав, шляхом надання відповідної пропозиції Президентові України для остаточного прийняття рішення.

Конституцією України (п. 23 ст. 85) передбачено схвалення Верховною Радою України рішення Президента України про направлення підрозділів Збройних Сил України до іншої держави.

Сьогодні, наголосили народні депутати, "порядок відкликання даних підрозділів Конституцією не передбачений і тому регулюється Законом України "Про порядок направлення підрозділів Збройних Сил України до інших держав". Відповідно до ст. 8 даного Закону, рішення про відкликання підрозділів Збройних Сил України приймаються з урахуванням міжнародних зобов'язань України Президентом України за поданням Міністерства закордонних справ України, узгодженим з Міністерством оборони України.

Внесеним законопроектом пропонується доповнити статтю 8 Закону посиланням на те, що рішення про відкликання підрозділів Збройних Сил України може бути прийняте також за пропозицією Верховної Ради України.

Члени Комітету зазначають, що це було б виправданим і логічним, оскільки рішення про направлення підрозділів Збройних Сил України до інших держав набувають сили після схвалення Верховною Ради України. Також, це узгоджуватиметься з аналогічним положенням ст. 7 Закону України "Про участь України в міжнародних миротворчих операціях". Цією статтею регулюється порядок повернення та відкликання миротворчого контингенту і миротворчого персоналу, які брали участь у міжнародній миротворчій операції.

Комітет вважає, що прийняття зазначеного законопроекту надасть можливість зберегти певний паритет між різними гілками державної влади при прийнятті таких важливих рішень.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также