Разработаны изменения к закону "О внешнеэкономической деятельности"

16.05.2003, 11:57

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экономической политики, управления народным хозяйством, собственности и инвестиций рекомендует парламенту поддержать в первом чтении проект закона о внесении изменений в Закон Украины "О внешнеэкономической деятельности". (укр.)

Автор - народний депутат Іван Васюнник, зазначає, що подання цього законопроекту зумовлене недосконалістю чинного законодавства, що регулює порядок застосування спеціальних санкцій до суб'єктів підприємницької діяльності за порушення у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

Мета законопроекту є вдосконалення порядку застосування спеціальних санкцій у сфері зовнішньоекономічної діяльності. Він також спрямований на недопущення завдання необґрунтованих економічних збитків суб'єктам підприємництва внаслідок застосування санкцій. Встановлення часового обмеження дії спеціальних санкцій (до шести календарних місяців) для суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України", - наголосив І. Васюнник.

Зокрема, пропонується встановити, що спеціальні санкції застосовуються Міністерством економіки та з питань європейської інтеграції України виключно на підставі рішення судових органів. Це дасть можливість суб'єктам зовнішньоекономічної діяльності використовувати всі можливі правові методи для відстоювання своїх інтересів.

Аргументуючи цю зміну, автор зазначив, що "дуже часто українські підприємства зазнають збитків через недоброчесну поведінку іноземних контрагентів. Причому, у тих випадках, коли іноземний контрагент - фіктивна фірма, яка не виконала своїх контрактних зобов'язань, українське підприємство отримує спеціальну санкцію, як "довічне покарання". Зважаючи на це, авторами пропонується обмежити термін дії спеціальних санкцій шістьма календарними місяцями від дати їх застосування".

Нинішня ж редакція Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" передбачає, що зазначені санкції можуть застосовуватися Мінекономіки України за рішенням судових органів України або за поданням органів державної податкової або контрольно-ревізійної служб, митних, правоохоронних органів та Національного банку України.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также