Предлагается внести изменения в законы о местной милиции

17.05.2003, 12:15

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам борьбы с организованной преступностью и коррупцией рекомендовал парламенту принять в первом чтении проект закона о внесении изменений в некоторые законодательные акты Украины относительно местной милиции, поданный Кабинетом Министров. (укр.)

В основу законопроекту покладена ідея необхідності пошуку нових більш ефективних форм і засобів протидії злочинності та забезпечення громадської безпеки, об'єднання і координації зусиль як державних органів, так і територіальних громад. Основне завдання - визначення правової основи діяльності місцевої міліції, її організації, підпорядкування та фінансування.

Законопроектом, зокрема, передбачається внести зміни до Закону України "Про міліцію", якими пропонується призначати та звільняти з посад керівника місцевої міліції, начальників структурних підрозділів і дільничних інспекторів цієї міліції лише за погодженням з відповідними радами.

Змінами та доповненнями до Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" пропонується передбачити можливість утворення місцевої міліції рішеннями міських (міст, де утворені органи внутрішніх справ), районних та обласних рад у структурі відповідних управлінь (відділів) внутрішніх справ за поданнями виконавчих органів рад та місцевих державних адміністрацій, погодженими з головними управліннями, управліннями МВС України в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі. До компетенції селищних, сільських та міських (міст, де відсутні органи внутрішніх справ) рад пропонується віднести питання введення додаткових посад до штатів місцевої міліції з утриманням їх за рахунок коштів зазначених рад.

При підготовці виконавчими органами рад та місцевими державними адміністраціями пропозицій щодо чисельності місцевої міліції та витрат на її утримання враховуватимуться нормативи, які затверджуються Міністерством внутрішніх справ України, а також інші чинники, які впливають на забезпечення правопорядку, охорону прав, свобод і законних інтересів громадян.

Комітет зазначив, що прийняття поданого проекту сприятиме розширенню повноважень органів місцевого самоврядування з питань забезпечення правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян та більш тісному співробітництву міліції з населенням.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также