Депутатам предложили изменить ставки таможенных пошлин на алкоголь

22.05.2003, 11:18

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендовал парламенту поддержать во втором чтении проект закона о внесении изменений в Закон "О Государственном бюджете Украины на 2003 год" и некоторых других законов по вопросам налогообложения. (укр.)

Пропонується внести зміни до статті щодо ставок акцизного збору і ввізного мита на спирт етиловий та алкогольні напої. Зокрема, на вина натуральні, включаючи вина з доданням спирту та міцні у розмірі 0,25 гривень за 1 літр, тільки вина виноградні натуральні з доданням цукру - 0,92 гривні за 1 літр. Вермути та інші вина виноградні натуральні з доданням рослинних або ароматизувальних екстрактів - 2,6 гривень за 1 літр тощо.

Передбачається встановити ставки акцизного збору на вироблені в Україні з вітчизняної сировини виноматеріали (код згідно УКТ ЗЕД 2204 30), що реалізуються посередницьким організаціям і населенню та виноматеріали, вироблені на підприємствах первинного виноробства для суб'єктів підприємницької діяльності, що не є виробниками виноробної сировини (винограду), крім підприємств вторинного виробництва, які використовують ці матеріали для виробництва готової продукції у розмірі 1 гривня за 1 літр.

Заступник голови Комітету Віктор Цушко наголосив, що тимчасово до 1 січня 2004 року тільки на вина виноградні натуральні з доданням цукру встановлюється ставка 0,92 гривні за 1 літр. А при отримані спирту етилового в межах квот, встановлених Кабінетом Міністрів, що використовується вітчизняними виробниками - суб'єктами підприємницької діяльності для виготовлення етилацетату та Національним виробничо-аграрним об'єднанням "Масандра" для виготовлення марочних виноградних вин, призначених для експорту з України, на всю суму акцизного збору, нарахованого на обсяг спирту етилового, видається податковий вексель, авальований банком. Вексель погашається після підтвердження про фактичне вивезення готової продукції за межі митної території України.

Збільшується в 1,5 рази діюча ставка на коньяк та бренді, витримкою понад 3 роки, встановивши її у розмірі 3,0 гривні за 1 літр 100-відсоткового спирту.

Наголошувалося також, що до вступу України у Світову організацію торгівлі вносяться зміни до ставок акцизного збору на алкогольні напої, що імпортуються в Україну, у розмірі 3,0 гривні, 5,0 гривень за 1 літр та 16,0 гривень за 1 літр 100 відсоткового спирту на різні види напоїв відповідно.

Законопроектом передбачаються зміни й щодо ставок акцизного збору на тютюнові вироби: сигарети з фільтром 11,5 гривень за 1000 штук. Встановлюється також на тютюнові вироби адволорна ставка акцизного збору у розмірі 5% від роздрібної ціни (без ПДВ та акцизного збору).

Збільшується річна плата за ліцензії на право імпорту, експорту і оптової торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами. Так - виробництво в 2,5 рази, експорт, імпорт - в 1,55 рази, а за оптову торгівлю в 10 разів та роздрібну торгівлю 1,8 рази.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также