Выплату компенсаций при ДТП могут взять на себя страховые компании

03.05.2003, 12:09

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам Европейской интеграции рекомендовал парламенту поддержать в первом чтении проект закона Украины "Об обязательном страховании гражданско-правовой ответственности собственников транспортных средств. (укр.)

За словами автора - народного депутата Михайла Добкіна, досвід європейських країн щодо обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів доводить, що введення обов'язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів вирішує проблеми по відшкодуванню збитків спричинених ДТП.

М.Добкін зазначив, "в наш час, коли практично кожний власник транспортного засобу не спроможній сплатити (відшкодувати) майнову шкоду при дорожньо- транспортній пригоді, цей тягар перекладається на плечі страхових компаній".

Тому проектом закону передбачається реалізувати механізм впливу на стан дорожньо-транспортного травматизму з причини порушення водіями правил дорожнього руху, правил перевезення небезпечних речовин та виробів, проїзду великогабаритних та великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями та залізничними переїздами, а також підвищення відповідальності водіїв транспортних засобів за порушення чинних правил.

Відсутність достатніх законодавчих норм щодо порядку контролю за наявністю у водіїв полісів обов'язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів, на думку народних депутатів, не дозволяє забезпечити в повному обсязі обов'язкову форму цього виду страхування, тобто запровадити механізм заборони експлуатації транспортних засобів на вулично-дорожній мережі загального користування без укладання власниками транспортних засобів відповідних договорів страхування.

Страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів в обов'язковій формі, вважають члени Комітету, є надійним механізмом соціального захисту потерпілих у дорожньо-транспортних пригодах і апробований практикою більшості країн світу.

Запровадження в Україні такого страхування в обов'язковій формі дозволило б інтегруватися українському страховому ринку до міжнародної системи авто страхування "Зелена картка".

Розміри базових страхових платежів за договорами обов'язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів на території України пропонується встановити на підставі страхової суми (сума страхових платежів за 12 місяців становить не більше 5% страхової суми) та з урахуванням технічних характеристик транспортних засобів (розміри страхових платежів збільшуються зі збільшенням об'єму двигуна легкового автомобіля, кількості місць для сидіння в автобусі, вантажопідйомності вантажного автомобіля).

За основу розмірів базових страхових платежів для більшості видів транспортних засобів були взяті рішення Кабінету Міністрів України з цього питання ( постанова Кабінету Міністрів України від 26.09.01 N 1228).

Розміри базових страхових платежів за договорами обов'язкового страхування цивільної відповідальності власників тракторів колісних та автомобілів спеціального призначення встановлювалися, виходячи з пропорцій податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів на ці транспортні засоби та решту (для яких базові ставки страхових платежів визначені Кабінетом Міністрів України).
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также