Разработано льготное налогообложение торговых карточных операций

05.05.2003, 11:55

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам промышленной политики и предпринимательства рекомендовал парламенту поддержать в первом чтении проект закона о внесении изменений в некоторые законы Украины (по льготному налогообложению торговых карточных операций). (укр.)

Законопроектом пропонується до 1 січня 2006 року для суб'єктів підприємницької діяльності, що приймають до обслуговування платіжні картки з метою проведення оплати вартості товарів чи послуг, встановити:

- ставку оподаткування прибутку, отриманого від зазначених операцій, у розмірі 75% від діючої ставки;

- ставку податку на додану вартість у розмірі 75% від діючої ставки.

Крім того, проектом передбачається дозволити суб'єктам підприємницької діяльності до 1 січня 2006 року не сплачувати до бюджету суми ПДВ щодо операцій із продажу товарів (робіт, послуг), реалізованих з використанням платіжних карток, якщо сума отримана від продажу товарів (робіт, послуг) реалізована за допомогою платіжних карток за попередній звітний рік складає не менше 35% загальної суми валового доходу підприємства.

За словами автора - народного депутата Василя Цушко, сьогодні обсяги розрахунків картками постійно зростають, хоча в структурі роздрібних платежів все ще переважають розрахунки готівкою. З 1995 року, коли в Україні було вперше впроваджено проекти міжнародних платіжних карток до серпня 2002 року кількість карток досягла 3,8 мільйона, а обсяг платежів за ними в останні 12 місяців склав близько $1 мільярда (90% - банкоматні операції, 10% - операції в торгівельній мережі). В 2002 році щомісяця кількість емітованих українськими банками карток зростала на 200-220 тисяч, і в першому кварталі 2003 року вона досягла 5 мільйонів.

В. Цушко вважає, що "кількість карток (одна картка на одного громадянина) та обсяги платежів за ними, які характерні для західних країн (до 35% загальних обсягів платежів фізичних осіб), будуть досягненні в досить стислі терміни".

Акцентувалась увага на загально відомих перевагах, притаманних економіці країн, в яких поширено використання платіжних карток. Це:

- залучення коштів фізичних осіб банківською системою;

- економія держбюджету за рахунок високої долі безготівкових розрахунків обслуговування яких державою є суттєво дешевшим ніж обслуговування готівкового обігу;

- стабільні податкові надходження і висока прозорість розрахунків;

- зручність карткових розрахунків для громадян та обслуговуючих підприємств.

Відповідно до класифікації угод, які укладаються в процесі торгівлі з використанням карткових технологій, вони відносяться до безготівкових платежів, а обіг коштів здійснюється в межах банківської системи. Тому, наголосив автор документу, "пільгове оподатковування торгових карткових операцій може стати стимулюючим чинником для торгівлі щоб запроваджувати безготівкові форми розрахунків для фізичних осіб, а для держави це не тільки допоможе забезпечити виконання рекомендації FATF, а й підвищить базу оподатковування та посприяє виходу коштів з тіньового сектору економіки".
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также