Депутатам рекомендуют узаконить создание BLECKSEAFOR

07.05.2003, 10:50

Комитет Верховной Рады Украины по иностранным делам рекомендовал парламенту ратифицировать Соглашение о создании Черноморской Группы Военно-Морского Сотрудничества (BLECKSEAFOR), внесенное на рассмотрение Президентом Украины. (укр.)

Проектом передбачається ратифікувати Угоду між шістьма причорноморськими державами, в тому числі і Україною, що була підписана 2 квітня 2001 року у Стамбулі.

Метою Угоди BLECKSEAFOR є зміцнення дружби, добросусідських відносин та взаємної довіри між прибережними країнами Чорного моря, а також розширення співробітництва між ВМС причорноморських держав.

Члени Комітету зазначають, "що сучасні тенденції розвитку інтеграційних процесів у різних сферах, в тому числі і військово-політичній ставлять перед нашою державою питання щодо участі у роботі подібних формувань. І подібне формування відповідає національним інтересам України".

На думку членів Комітету, Угода про BLECKSEAFOR, окрім загальнополітичного контексту, становить і безпосередньо практичний інтерес. Наприклад, знешкодження в акваторіях Чорного моря морських мін, що залишились після другої світової війни, операції з надання гуманітарної допомоги, захист навколишнього середовища тощо.

Комітет зазначає, що згідно із запропонованою концепцією діяльності BLECKSEAFOR, ВМС держав-учасниць проводитимуть: пошуково-рятувальні, гуманітарні операції, операції з розмінування, портові візити доброї волі, заходи із забезпечення екологічної безпеки. І, окрім того, концепція BLECKSEAFOR передбачає можливість проведення політичних та військово-політичних консультацій по лінії МЗС та Міноборони держав-учасниць.

Члени Комітету вважають, що приєднання України до зазначеної організації військово-морського співробітництва узгоджується з прагненням України до входження в існуючі та утворення нових систем безпеки, що включає розробку відповідної нормативно-правової бази, яка регулювала б відносини між державами та їх взаємодію в галузі безпеки, згідно з Концепцією національної безпеки України.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также