Разработаны изменения в закон "О свободе совести и религиозных организациях"

21.06.2003, 11:33

Комитет Верховной Рады по вопросам культуры и духовности рекомендовал парламенту принять за основу в первом чтении проект закона о внесении изменений в Закон Украины "О свободе совести и религиозных организациях". (укр.)

Метою проекту є приведення вітчизняного законодавства у відповідність з Конституцією України та міжнародними правовими документами.

Проектом пропонується суттєво доповнити чинне законодавство про свободу совісті та релігійні організації новими правовими положеннями, забезпечивши здійснення права кожної людини в Україні на свободу совісті і віросповідання на засадах нової Конституції України, Європейської конвенції з прав людини, інших міжнародних правових актів, визнаних нашою державою.

Документом, зокрема, передбачається надати право середнім і вищим навчальним закладам проводити на факультативній основі викладання студентам і учням релігійно-філософських, релігієзнавчих та релігійно-пізнавальних дисциплін, які не супроводжуються релігійними обрядами і мають інформативний характер, а також урівняти в правах громадян, які навчаються в середніх і вищих релігійних навчальних закладах, з учнями і студентами відповідних державних навчальних закладів.

Проект законодавчо врегульовує питання надання правоздатності юридичної особи об'єднанням релігійних організацій (церквам, конфесіям, регіональним об'єднанням релігійних організацій), конкретизує статус релігійної громади, первинного осередку церковної ієрархії, утвореного віруючими громадянами для колективного сповідування своєї віри, врегульовує процедуру реєстрації статутів (положень) релігійних організацій.

Документом передбачається попередження спроб узаконити під виглядом релігійних організацій діяльність екстремістських психокультових та інших нетрадиційних для України неокультових угрупувань, конкретизувати перелік підстав, при наявності яких релігійній організації може бути відмовлено в реєстрації її статуту (положення) та законодавчо визначити порядок і умови поступового повернення релігійним організаціям об'єктів колишньої церковної власності.

У проекті передбачені заходи щодо захисту громадян від негативного впливу новітніх віровчень, проповідниками яких виступають, як правило, зарубіжні місіонери.

Документом розширені права релігійних організацій на виробничу, видавничу та іншу господарську діяльність, в тому числі на діяльність, пов'язану з проектуванням і будівництвом храмів, інших об'єктів релігійного призначення;

Законопроект спрощує порядок проведення публічних релігійних заходів, які будуть здійснюватися за умови письмового повідомлення у визначений законом термін відповідного державного органу чи органу місцевого самоврядування, а не за їх дозволом, як це передбачалося раніше.

Також розширені права релігійних організацій на культурно-освітню і благодійну діяльність, вони можуть бути засновниками власних благодійних організацій.

Чинним законодавством функції забезпечення виконання і додержання законів покладаються на місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування в межах їх компетенції.

Враховуючи це, до законопроекту внесені відповідні корективи, пов'язані із забезпеченням однакового на всій території України виконання і додержання законодавства про свободу совісті та релігійні організації, здійснення якого пропонується покласти також і на центральний орган виконавчої влади у справах релігій.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також