Разработаны изменения к закону "Об охране окружающей природной среды"

24.06.2003, 11:41

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экологической политики, природопользования и ликвидации последствий Чернобыльской катастрофы рекомендовал парламенту принять за основу проект закона о внесении изменений в Закон Украины "Об охране окружающей природной среды" (о распределении сборов за причиненный ущерб). (укр.)

Законопроектом пропонується змінити систему розподілу коштів від збору за забруднення навколишнього природного середовища між місцевими (сільськими, селищними, міськими) фондами охорони навколишнього природного середовища: для cтаціонарних джерел забруднення - виходячи з місцезнаходження джерела забруднення; для пересувних джерел забруднення - за місцем їх реєстрації. Крім того, порядок визначення місцезнаходження таких екологічно небезпечних джерел має стати прерогативою Мінекоресурсів.

Члени Комітету зазначили, що згідно з чинним законодавством збір за забруднення довкілля сплачується у місцевий бюджет за місцем податкової реєстрації підприємства, а не за його територіально-виробничим розташуванням. Тобто, найчастіше податок іде не за місцем заподіяння екологічної шкоди.

На думку народних депутатів, для того щоб природоохоронні заходи на конкретній території дійсно могли бути ефективними, наповнення фонду охорони навколишнього природного середовища повинно знаходитись у прямій залежності від обсягів забруднення цієї території, що дозволить оптимально використовувати "екологічний" податок.

Комітет зазначив, що в разі прийняття законопроекту будуть закладені правові норми щодо сплати збору за забруднення довкілля згідно місцезнаходження такого джерела екологічної небезпеки.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також