Будет внедрена специализация торговли алкогольными напитками и табачными изделиями

27.06.2003, 11:34

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендовал парламенту поддержать в первом чтении проект закона о внесении изменений в Закон "О государственном регулировании производства и оборота этилового, коньячного плодового алкогольных напитков и табачных изделий". (укр.)

Законопроект передбачає запровадження спеціалізації оптової та роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами. Уточнення процедури ліцензування торгівлі ними. Збільшення вартості ліцензій на імпорт, експорт, оптову та роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами. Посилення відповідальності за порушення законодавства про виробництво та обіг цих товарів, що має впорядкувати підприємницьку діяльність у цьому сегменті ринку.

Зокрема, чинний закон пропонується доповнити новими поняттями та термінами. А саме: "спеціалізоване підприємство"; "спеціалізований заклад торгівлі"; "спеціалізований відділ" та встановити, що асортимент реалізації алкогольних напоїв та/або тютюнових виробів цими суб'єктами торгівлі повинен складати не менше 70% від загального асортименту продукції.

Встановлюється, що спеціалізовані підприємства матимуть виключне право здійснювати оптову торгівлю алкогольними напоями та/або тютюновими виробами, а спеціалізовані заклади торгівлі та спеціалізовані відділи - роздрібну.

Змінами до ст. 15 Закону пропонується значно збільшити вартість ліцензій на право імпорту, експорту та торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами: з 5000 гривень до 170000 для роздрібних цін на ці товари та з 170000 до 400000 на імпорт.

Для суб'єктів підприємницької діяльності, які вперше отримують ліцензію на право оптової торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами, мають представити рекомендацію від галузевого об'єднання підприємств, обсяг реалізації продукції учасниками якого сукупно займає більш 10% відповідного ринку України.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також