В районе Одессы проходят учения ВМС НАТО

23.06.2003, 11:24

Вопросы взаимодействия между подразделениями вооруженных сил стран-членов НАТО и партнеров во время проведения операции по поддержанию мира отрабатывают участники многонациональных учений "Кооператив Партнер-2003", которые проходят на Черном море. (укр.)

20 червня в районі Одеси та в північно-західній частині Чорного моря розпочалося багатонаціональне навчання Військово-Морських Сил країн-членів та країн-партнерів НАТО "Кооператив Партнер-2003".

У навчанні, тематикою якого визначено проведення миротворчої операції з врегулювання кризової ситуації, беруть участь понад 5000 військовослужбовців з Азербайджану, Болгарії, Грузії, Греції, Італії, Румунії, США, Туреччини, України, Франції, Хорватії, а також сили НАТО (кораблі постійно діючого з'єднання в Середземному морі та постійно діючого протимінного з'єднання в Середземному морі).

Загалом у маневрах, які проходять в рамках Програми НАТО "Партнерство заради миру", задіяно понад 45 надводних кораблів, катерів, підводних човнів та допоміжних суден, 20 літаків і вертольотів та понад 500 морських піхотинців. Крім того, до складу Об'єднаного оперативного штабу, який розташовуватиметься на базі штабу Західної військово-морської бази Військово-Морських Сил ЗС України в Одесі, увішли представники НАТО та країн-партнерів загальною чисельністю до 150 чоловік.

Український військовий флот на навчанні представлено фрегатом, корветом, морським і рейдовим тральщиками, середнім десантним кораблем, артилерійським, десантним і учбовим катерами, рятувальним буксиром, посиленою ротою морських піхотинців, загоном спеціального призначення, літаками і вертольотами Військово-Морських і Військово-Повітряних Сил України та кораблем і трьома катерами Прикордонних військ України. Крім того, для виконання ролі біженців та потерпілих залучено 50 військовослужбовців Одеського інституту Сухопутних військ. У навчанні також беруть участь громадські неурядові організації, зокрема, "Червоного хреста", з якими підрозділи взаємодіятимуть під час проведення операції з евакуації мирного населення.

Керівником навчання призначено Головнокомандувача Об'єднаних Військово-Морських Сил НАТО в Південній Європі, а директорами - начальника управління навчань та тренувань штабу Об'єднаних Військово-Морських Сил НАТО в Південній Європі капітана 1 рангу Клауса Байєра та заступника головнокомандувача Військово-Морських Сил ЗС України з бойової підготовки контр-адмірала Віктора Максимова.

Навчання триватиме до 5 липня.

В Україні навчання "Кооператив партнер" проводитиметься вже вдруге. Вперше воно відбулося на території нашої країни в червні 2000 року. Крім України раніше подібні навчання, в яких брали участь представники флотів причорноморських країн і країн-членів НАТО, вже проходили у Грузії та Румунії.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також