Правительство призывает население не скупать продукты питания

26.06.2003, 12:30

Кабинет Министров Украины приняло ряд решений для преодоления негативных последствий сезонных и конъюнктурных изменений цен на зерно и хлебопродуктов. (укр.)

Під головуванням Першого віце-прем'єр-міністра України Миколи Азарова відбулося засідання Кабінету Міністрів. Відкриваючи засідання, Перший віце-прем'єр-міністр зробив заяву, в якій закликав населення України не створювати ажіотаж на ринку круп і борошняних виробів, що призводить до спекулятивного зльоту цін на ці товари. М. Азаров наголосив, що об'єктивних причин для підвищення цін на крупи, борошно і макаронні вироби немає, і Урядом будуть вжиті оперативні заходи для виправлення ситуації, що склалася з виникненням спекулятивних цін на ринку.

За словами М. Азарова, керівництво країни розуміє занепокоєння громадян, які пам'ятають нестачу продуктів в "умовах тотального дефіциту". Але нині, намагаючись зробити запаси, вони роблять гірше самі собі, адже сплеск цін на ринку носить спекулятивний характер. На думку М. Азарова, це становище тимчасове і ненормальне і відразу після накопичення запасів ціна на ці товари різко впаде. За словами Першого віце-прем'єр-міністра, уряд не залишиться байдужим у цій ситуації, більше того, працюючи в ринкових умовах, він має можливість зробити все, щоб "наш ринок і наші громадяни були повністю забезпечені всіма товарами, особливо такими, як крупи, макаронні вироби, борошно, які б реалізувалися у роздріб за нормальними цінами". Уряд має достатньо фінансових ресурсів, аби забезпечити за нормальними цінами закупівлю необхідних продуктів, забезпечити всі області і не допустити підвищення цін.

Як заявив М. Азаров, Кабінет Міністрів підготує законопроект, ухвалення якого дасть змогу Уряду діяти оперативно, проаналізувати причини виникнення ажіотажного попиту та утворення надприбутків у тих компаній, які використовують спекулятивні ціни для власного збагачення, і запропонувати заходи для повернення цих надприбутків "до державної кишені", аби "держава могла повернути ці гроші туди, звідки їх забрано".

М. Азаров звернувся до керівництва Державної податкової адміністрації, обласних інспекцій по цінах та обласних державних адміністрацій з проханням проаналізувати ситуацію, яка склалася на ринку круп і зерна. У зв'язку з цим, Перший віце-прем'єр-міністр дав доручення Міністерствам аграрної політики, економіки та з питань європейської інтеграції України негайно визначити план закупівель, щоб уряд виділив на ці цілі необхідні кошти.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також