Парламенту рекомендуют принять законопроект о финансовом оздоровлении предприятий угольной отрасли

17.07.2003, 11:44

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам топливно-энергетического комплекса, ядерной политики и ядерной безопасности рекомендовал парламенту принять в целом законопроект о финансовом оздоровлении предприятий угольной отрасли. (укр.)

Метою цього законопроекту є забезпечення фінансового оздоровлення підприємств вугільної галузі у середньостроковій перспективі шляхом:

- усунення передумов банкрутства підприємств вугільної промисловості;

- підвищення інвестиційної привабливості суб'єктів господарювання вугільної промисловості;

- застосування механізмів емісії акцій для вирішення проблем заборгованості підприємств, у тому числі перед працівниками по заробітній платі та соціальних виплатах.

Пропонується встановити, що фінансове оздоровлення підприємств вугільної промисловості здійснюється органом, уповноваженим управляти державним майном. А саме у порядку:

- оцінка майна та майнових прав підприємств вугільної промисловості;

- реорганізація підприємств вугільної промисловості у відкриті акціонерні товариства, 100% акцій яких належать державі;

- проведення додаткової емісії акцій відкритих акціонерних товариств та їх розміщення;

- випуск у відповідності з чинним законодавством інших цінних паперів, у тому числі облігацій, з метою додаткового залучення фінансів, без зменшення частки акціонерів у статутному фонді;

- реструктуризація боргових зобов'язань відкритих акціонерних товариств, крім боргових зобов`язань по заробітній платі та соціальних виплатах.

Також передбачається, що відкриті акціонерні товариства є правонаступниками реорганізованих підприємств вугільної промисловості, у тому числі всіх боргових зобов'язань. Розмір статутного фонду відкритих акціонерних товариств визначається, виходячи з вартості чистих активів.

Голова Комітету Андрій Клюєв зазначив, що, "відповідно до проекту, залучення інвестицій до відкритих акціонерних товариств здійснюється на конкурентній основі шляхом викупу акцій додаткової емісії в порядку, що встановлюється Кабінетом Міністрів України. При цьому працівники відкритого акціонерного товариства мають пріоритетне право на викуп акцій додаткової емісії за номінальною вартістю, а частка держави у статутному фонді повинна складати не менше 50% плюс одна акція".

Комітет вважає, що кошти, отримані від розміщення акцій додаткової емісії, використовуються виключно для капітального будівництва та технічного переоснащення підприємств вугільної промисловості.

Реструктуризація боргових зобов'язань може здійснюватись шляхом їх обміну на акції додаткової емісії у порядку, що встановлюється Кабінетом Міністрів України.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также