Законопроект направлен на развитие рынка земли и недвижимости

19.07.2003, 12:11

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам аграрной политики и земельных отношений порекомендовал парламенту принять в первом чтении проект закона о государственном земельном кадастре. (укр.)

Цей проект закону внесений народними депутатами І. Томичем, Р. Ткачем, В. Калінчуком.

Автори законопроекту підкреслили, що головними цілями прийняття закону є:

- створенні правової бази здійснення земельно-кадастрових робіт,

- ведення державного земельного кадастру, ефективного механізму гарантування прав власності на землю і державного управління земельними ресурсами через призму земельно-кадастрової інформації;

- реалізація положень Земельного кодексу України щодо раціонального використання та охорони земель, розвитку ринку землі та удосконалення системи оподаткування землі.

В проекті визначено правові і організаційні засади здійснення земельно-кадастрових робіт, ведення державного земельного кадастру, в тому числі реєстрації земельних ділянок і прав на них, використання кадастрових відомостей, спрямованих на захист права власності та користування земельними ділянками, раціонального використання та охорони земель.

Виписано поняття системи державного земельного кадастру, об'єктів та суб'єктів і основні його принципи та мету. Визначено, що об'єктом державного земельного кадастру є всі землі та земельні ділянки в межах території України та права на них. Розкрито зміст організації державного земельного кадастру та визначено систему, яка складається з трьох рівнів його ведення.

Члени Комітету наголосили на тому, що прийняття даного законопроекту створить сприятливі передумови для запровадження системи гарантування державою прав власності на землю шляхом реєстрації земельних ділянок та прав на них, удосконалення системи управління земельними ресурсами та економікою землекористування, що буде сприяти інвестиційній активності, розвитку ринку землі і нерухомості, підтримці системи оподаткування та земельноіпотечного кредитування.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также