Разработаны изменения в Кодекс Украины о недрах

08.07.2003, 11:24

Комитете Верховной Рады Украины по вопросам экологической политики, природопользования и ликвидации последствий Чернобыльской катастрофы рекомендовал парламенту поддержать проект закона о внесении изменений в Кодекс Украины о недрах (по вопросу платы за использования недр). (укр.)

Проектом пропонується внести зміни до Кодексу України про надра в частині встановлення пільг щодо плати за користування надрами виключно законами України. Запропоновано також доручити Кабміну розробити механізм щодо забезпечення збільшення нормативів плати за користування надрами на основі відповідних еколого-економічних розрахунків, розробки і затвердження нормативних актів справляння плати за користування підземною прісною водою.

Подано пропозиції про справляння акцизного збору з окремих видів мінеральної сировини, що видобувається з родовищ відносно кращих гірничо-геологічних і економіко-географічних характеристик при одержанні користувачем надр наднормативного прибутку.

Оскільки, зазначили члени Комітету, "за використання прісної підземної води в комерційних цілях (для продажу й переробки в процесі виготовлення напоїв) не справляється плата - суперечить Кодексу України про надра. Для прикладу, тільки одна компанія "Кока-Кола" за поточний рік використала в комерційних цілях 3000000 декалітрів прісної води без будь-якої оплати. Водночас уряд до цього часу не розробив і не подав до Верховної Ради пропозиції і проекти нормативних актів щодо справляння акцизного збору у вищезгаданих випадках".

На думку народних депутатів, прийняття цього закону дозволить усунути суперечності в законодавстві щодо справляння плати за користування надрами і збільшить надходження коштів до бюджетів державного та місцевого рівнів.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также