Президент отозвал из ВР законопроект "О внесении изменений в Конституцию Украины"

23.08.2003, 16:26

Президент Украины Леонид Кучма отозвал из Верховной Рады проект Закона Украины "О внесении изменений в Конституцию Украины", представленный на рассмотрение Верховной Рады Украины 19 июня 2003 года. (укр.)

У тексті йдеться: "Зазначеним проектом передбачається суттєве реформування всього державного механізму, яке б забезпечило його більш стабільне й ефективне функціонування.

Слід наголосити, що основні положення проекту знайшли широке схвалення під час його всенародного обговорення, були підтримані багатьма народними депутатами України, вченими, юристами-практиками.

У той же час замість вирішення питань, пов'язаних з розглядом проекту, значна частина народних депутатів фактично вдалась до його блокування, вчинення різного роду некоректних дій, проголошення надуманих, нічим не обґрунтованих версій реалізації проекту.

В результаті такого підходу, всупереч Рішенню Конституційного Суду України від 9 червня 1998 року, яким визначено, що суб'єктом конституційного подання з питань надання висновку щодо відповідності законопроекту "Про внесення змін до Конституції України" вимогам статей 157 і 158 Конституції України може бути тільки Верховна Рада України, парламентом була прийнята Постанова від 11 липня 2003 року "Про деякі питання порядку підготовки законопроектів про внесення зміни до Конституції України до розгляду Верховною Радою України".

Пунктом 2 цієї Постанови передбачено, що зареєстрований законопроект "Про внесення змін до Конституції України" невідкладно направляється суб'єктом права законодавчої ініціативи, який подав цей законопроект до Верховної Ради України, або Головою Верховної Ради України до Конституційного Суду України для висновку.

Крім того, прийняттям цієї Постанови зігноровано й Ухвалу Конституційного Суду України від 8 травня 1997 року, якою було відмовлено у відкритті провадження в справі за поданням групи народних депутатів України щодо відповідності внесеного ними законопроекту Конституції України саме у зв'язку з відсутністю у них права на таке подання.

При цьому не враховано також і те, що питання визначення порядку роботи Верховної Ради й порядку дій інших суб'єктів законодавчої ініціативи щодо законопроектів мають встановлюватись Конституцією України та Законом про Регламент Верховної Ради України.

Таким чином, Парламентом обрано шлях вирішення питань надзвичайної державної ваги, який з правової точки зору викликає великі сумніви. За таких умов навіть позитивне рішення про внесення змін до Конституції України ставиться під серйозну загрозу.

Як Глава держави, гарант додержання Конституції України я не можу з цим погодитись".
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також

Читайте также