Угледобывающим предприятиям будет предоставлена государственная поддержка

23.08.2003, 12:49

Кабинет Министров Украины утвердил план порядка определения и предоставления государственной поддержки угледобывающим предприятиям на частичное покрытие затрат из себестоимости продукции, а также строительство и техническое переоснащение предприятий по добыче каменного угля, лигнита (бурого угля) и торфа. (укр.)

Виконання пунктів Плану дозволить встановити більш прозорий підхід до надання державної підтримки підприємствам з видобутку вугілля, лігніту (бурого вугілля) і торфу.

В основу нового порядку покладено принцип підвищення рівня фінансової збалансованості перспективних вугледобувних підприємств. Це має стимулювати вугледобувні підприємства збільшувати свої доходи від виробничої діяльності та знижувати витрати із собівартості продукції.

За першим розділом Плану, кошти державної підтримки вугледобувним підприємствам на часткове покриття витрат із собівартості продукції, а також будівництву та технічному переоснащенню підприємств з видобутку вугілля і торфу надаються згідно із затвердженими обсягами фінансування з державного бюджету на відповідний рік.

Основними економічними показниками для визначення обсягів державної підтримки на часткове покриття витрат із собівартості продукції є обсяг товарної вугільної продукції та витрати на її виробництво. Визначення обсягів здійснюється на підставі результатів діяльності вугільних підприємств за економічними показниками та виробничим потенціалом, згідно з виробничо-економічними програмами та завданням на виробництво товарної вугільної продукції, що має забезпечити максимальну економічну ефективність.

Запропонований порядок визначення державної підтримки на покриття витрат із собівартості продукції робить цей процес прозорим та унеможливлює втручання до нього окремих необ'єктивних рішень. При цьому враховуються процеси, які здійснюються в галузі по її реформуванню.

Порядок визначає також особливості надання державної підтримки будівництву та технічному переоснащенню підприємств з видобутку кам'яного вугілля, лігніту та торфу. В ньому закладено можливість фінансування об'єктів нового капітального будівництва та незавершеного.

Визначені критерії, за якими надається державна підтримка на капітальні вкладення з метою створення умов для створення галузі та підвищення вуглевидобутку.

Таким чином, більш ефективне використання коштів державної підтримки вугледобувних підприємств надасть змогу:

підвищити обсяги видобутку вугілля, що сприятиме заміщенню імпортованих енергоносіїв власними ресурсами;

поліпшити фінансовий стан вугледобувних підприємств незалежно від форми їх власності, що, в свою чергу, надасть змогу своєчасно сплачувати заробітну плату працівникам галузі і, як наслідок, сприятиме пом'якшенню соціальної напруги у вугільних регіонах.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також