Новые резервы Бильского нефтегазового месторождения

28.08.2003, 13:01

Дочерняя компания "Укргазвидобування", которая входит в состав НАК "Нафтогаз України", открыла новые высокопродуктивные залежи газа на Бильском нефтегазоконденсатном месторождении в Полтавской области. (укр.)

Буріння свердловини здійснювало бурове управління "Укрбургаз".

27 серпня при випробуванні свердловини N180 Більського родовища, з глибини 3900 м було отримано потужний приплив газу дебітом 702 тис. куб. м. на добу. Таким чином було підтверджено продуктивність верхньовізейських та турнейських покладів родовища в його склепінній частині.

Дослідження склепінної частини проводилося у 2001-2002 роки. За підсумками аналізу геологічної будови родовища, проведеної "УкрНДІгазом", пробурена 2002 року на глибину 4220 м свердловина N170 виявила газовий поклад з характеристиками продуктивного. Буріння свердловини N180 розпочалося наприкінці минулого року і тривало 8 місяців. Уже в вересні свердловину N180 буде введено у промислову експлуатацію.

Поклади газу в пластах склепінної частини Більського родовища є одними з найбільших, відкритих за останнє десятиріччя. Приріст розвіданих запасів газу тільки по свердловині N180 склав 0,71 млрд. куб. м. Загальні прогнозовані запаси газу у верхньовізейських та турнейських покладах родовища оцінюються у 15 млрд. куб. м газу.

"Відкриття нового покладу на Більському родовищі підтверджує перспективність інвестицій компанії у розвідку нових запасів нафти і газу в Україні, - сказав голова правління "Нафтогазу України" Юрій Бойко. - Ми продовжуватимемо приділяти підвищену увагу цьому напрямку нашої діяльності".

Більське нафтогазоконденсатне родовище знаходиться в Зінківському районі Полтавської області України в центральній частині Дніпровсько-Донецької западини. Родовище відкрите та введене в експлуатацію на початку 1990-х років. Розробку веде газопромислове управління "Полтавагазвидобування" ДК "Укргазвидобування". Досі проводилася промислова розробка лише верхніх горизонтів родовища (1800-2500 м).

За сім місяців 2003 року ДК "Укргазвидобування" виконала 157.5 тис. м проходки - на 3.8% більше ніж за відповідний період минулого року. Обсяг геологорозвідувального буріння збільшено до 105 тис. м (на 32%). В експлуатацію передано 42 свердловини (минулого року - 40), в тому числі 18 розвідувальних (12).

НАК "Нафтогаз України" виконує пошуково-розвідувальне буріння на 59 площах трьох нафтогазоносних регіонів України: Західному, Східному та Південному. В результаті проведених геологорозвідувальних робіт у 2002 році відкрито 4 нових родовища: Західно-Вергунське газове в Луганській, Східно-Решетняківське нафтове в Полтавській, Кобзівське газове в Харківській та Верхньомасловецьке нафтове у Львівській області.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз України".

Читайте також

Читайте также