ПРЕЗИДЕНТ УКРАИНЫ ВЫСТУПИЛ НА ТОРЖЕСТВЕННОМ ОТКРЫТИИ WEB-САЙТА "МЫ - С УКРАИНЫ"

25.08.2003, 14:30

Выступление Президента Украины Леонида Кучмы на торжественном открытии Web-сайта фото-художественной и документальной выставки "Мы - с Украины" (укр.).

24 серпня 2003 року

Високоповажні гості!
Шановні представники дипломатичного корпусу!
Дорогі друзі!

Нас запросили до цієї зали взяти участь у відкритті сторінки в мережі Інтернет, присвяченої майбутній виставці, яка носить горду й промовисту назву - "Ми - з України".

Прикро визнати, але на дванадцятому році незалежності у світі про одну з найбільших європейських держав мають надто бідне уявлення.

Наша присутність у світових інформаційних потоках, зі всією очевидністю, не адекватна нашій ролі у міжнародній політиці, нашому становищу на політичній карті світу.

На обивательському рівні Україну - у кращому разі - асоціюють з київським "Динамо" чи Андрієм Шевченком, у гіршому - з Чорнобилем.

Давно назріла пора голосно і впевнено заявити про Україну як про велику державу - з глибокими й давніми традиціями та про український народ - як прадавню, невід'ємну частину європейської спільноти. Аби заповнити той вакуум, який утворився навколо нашої країни у постімперський період.

Без ейфорії, але й без самоприниження, ми маємо донести світові правдиву інформацію про Україну, яку ми будуємо, про Україну, історія якої сягає глибини віків.

Ми не маємо права дозволити, щоб цей вакуум заповнювався з голосу наших недоброзичливців - людей, котрі не витримали політичної конкуренції, або тих, хто тікає від Закону, а також тих, чиї інтереси не збігаються зі всезростаючою роллю України як важливого геополітичного гравця.

Настав час заявити, що наша держава, якій сьогодні виповнилося 12 років, відбулася і завоювала гідне місце у світі.

Тепер кожен українець у різних кінцях планети може з гордістю носити це ім'я своїх предків. Часи, коли українці були бездержавним етносом, канули в Лєту.

Настав час донести до всіх континентів достеменну інформацію про наших визначних земляків, аби їхні славні імена були навік пов'язані саме з їхньою Батьківщиною - з Україною.

Виставка, що невдовзі вийде в інтернетівський простір, розповість про Україну через знакові постаті її синів і дочок, які в різні часи залишали рідну землю. Серед них - видатні митці, вчені, політики. Це буде своєрідна презентація України у світових іменах людей, яких породила українська земля.

Україна пишається тим, що дала світові Дмитра Бортнянського і Максима Березовського, Шолом-Алейхема і Голду Мейєр, Миколу Гоголя і Михайла Булгакова, Ігоря Стравінського і Сергія Прокоф'єва, Володимира Горовіца і Сержа Лифаря.

Ми тільки почали будувати свій дім, який обов'язково зробимо міцним і красивим. І його вважатимуть своїм усі, хто має тут коріння.

Україна - це рідний дім не тільки для її громадян, а й для мільйонів тих, хто народився тут, але живе за її межами, тих, хто називає себе українцем за походженням.

Я хочу, аби розкидані по далеких і близьких світах вихідці з української землі почувалися зв'язаними тисячами духовних нитей зі своєю історичною Батьківщиною.

Не можу не нагадати, що наші громади за кордоном - це не лише носії української мови та духовності, це наш великий політичний, культурний, інтелектуальний ресурс, який здавна допомагає світові пізнати Україну.

Тож нам потрібно зробити все для того, аби світове українство було вагомим і неповторним чинником національного сьогодення та майбуття.

Тоді у відомому прислів'ї нашого цвіту по всьому світу відчуватиметься спокійна гордість - без присмаку гіркоти.

Вірю, що цьому сприятиме й нинішня акція "Ми - з України".

Дякую за увагу.

Читайте також

Читайте также