Украинские вертолетчики в Сьерра-Леоне готовятся к ротации

24.09.2003, 11:50

22 сентября на базе вертолетного полка в г. Новый Калинов Львовской области начались сборы основного состава, который готовится к ротации 20-го отдельного вертолетного отряда Вооруженных Сил Украины. (укр.)

108 офіцерів і прапорщиків на чолі з командиром 20-го овз льотчиком першого класу полковником Олександром Ткаченко навчатимуться за спеціальною програмою. Зокрема, вони вивчатимуть досвід виконання оперативних завдань в Африці, накопичений попередніми ротаціями, виконають серію тренувальних польотів з метою злагодження екіпажів, ознайомляться з кліматичними, географічними, етнічно-релігійними особливостями району виконання місії тощо. Всьому особовому складу буде зроблено щеплення.

Новий склад 20-го овз в основному комплектувався на базі військових частин Західного оперативного командування, а командири екіпажів - з усіх оперативних командувань Сухопутних військ Збройних Сил України. Це пов'язано із високими вимогами до командирів екіпажів. Зокрема, вони мають бути льотчиками першого класу і мати наліт не менше 1000 годин.

У зв'язку із важкими кліматичними умовами Сьєрра-Леоне, прийняте рішення заміняти авіаційну техніку один раз на рік, не зважаючи на технічний стан і кількість годин, що гелікоптер знаходився в експлуатації. Тому, цього разу одночасно із ротацію особового складу відбудеться заміна всіх чотирьох вертольотів.

Передбачається, що ротація 20-го овз відбудеться у два етапи. Першим рейсом (3 жовтня) літаком Ан-124 АНТК ім. Антонова з аеропорту Гостомель до столичного аеропорту Сьєрра-Леоне - Лунге - планується доставити 19 миротворців та 4 вертольоти МІ-8. Другим рейсом (11 жовтня) літаком Ту-154 Української авіаційної транспортної компанії з аеропорту Скнилів до Африки вирушить решта особового складу.

У вертолітному таборі українських миротворців у м. Хайстінг вже розпочато роботи із підготовки до повної заміні особового складу і техніки. Не залишився в стороні від ротації й особовий склад 4-го окремого ремонтно-відновлювального батальйону (орвб). Так, 4-ий орвб надасть автомобільну техніку для перевезення майна з Хайстінга до аеропорту Лунге, а також забезпечить харчування та проживання особового складу вертолітного загону, який виконуватиме роботи пов'язані з демонтажем та збором вертольотів.

Не заважаючи на підготовку до ротації, вертолітники щоденно залучаються до виконання оперативних завдань. Зокрема, відбуваються планові польоти з перевезення пасажирів та вантажів Місії ООН. Крім того, на період ротації особового складу російської авіаційної групи, українські вертолітники здійснюють щоденне повітряне бойове патрулювання вздовж кодону з Ліберією.

Всього, з квітня 2003 року екіпажами 20-го овз було виконано понад 2000 рейсів загальною тривалістю майже 1000 годин. За цей час вертолітниками перевезено 12200 пасажирів та 270 тонн вантажу.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також