Военные городки передаются в подчинение органом местной власти

27.09.2003, 12:36

Около 50 военных городков Северного оперативного командования на протяжении 2003-2005 годов будет передано местным органам власти. (укр.)

У військах Північного оперативного командування Сухопутних військ ЗС України триває процес реформування частин та з'єднань. Протягом 2003-2005 років місцевим органам влади передбачається передати близько 50 військових містечок. Це приміщення штабів, казарм, шпиталів, їдалень, сховищ та складів, загалом більше 800 будівель різноманітного призначення, розташованих на тисячах гектарів землі.

Під час спільної наради членів військової ради Північного ОК та колегії Полтавській області, що відбулася в Полтаві, військові та цивільні фахівці обговорювали проблеми, що пов'язані зі скороченням бойового та чисельного складу військ Північного ОК. Зокрема, зазначалося, що в результаті проведення організаційних заходів, військовими частинами було вивільнено сім військових містечок, а до 30 жовтня 2003 року буде вивільнено ще п'ять.

Втім, за останні 5 років у комунальну власність з фондів Міністерства оборони України не було прийнято жодного житлового будинку. Так, за оцінкою військових фінансистів Північного ОК, для виконання технічних умов, що висунули місцеві органи влади до підготовки і передачі 145 військових капітальних будівель, потрібно понад 3,5 мільйонів гривень, які бюджетом 2003 не передбачені. А всього для передачі військових містечок та житлового фонду, що вивільняється в результаті реформування частин і підрозділів Північного оперативного командування необхідно понад 87 млн. грн.

Протягом вересня спільні наради членів військової ради Північного ОК та обласних колегій відбулись також у Черкасах, Харкові та Житомирі. Для вирішення проблем, що виникають у зв'язку із реформуванням Збройних Сил України, прийняте рішення створити в обласних центрах спеціальні комісії з військових та цивільних фахівців, які б проводили роботу щодо оцінки військових об'єктів, готували відповідні пропозиції міським і районним радам, а також допомагали у вирішенні проблем адаптації звільнених військовослужбовців.

Зокрема, у Чернігівської області, яка перша розпочала процес взаємодії з військовими, вже почала діяти обласна Програма соціальної і професійної адаптації військовослужбовців, звільнених у запас або відставку. Створюється база даних звільнених військовослужбовців, вивчаються погляди, побажання потенційних "запасників" щодо того, де б вони хотіли працювати, за якою спеціальністю перенавчатися тощо. Програма також передбачає допомогу колишнім військовослужбовцям у започаткуванні власного бізнесу, створення підприємств на базі колишніх військових об'єктів.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також