Три группы украинских верификаторов инспектируют военные объекты в Германии

25.09.2003, 11:15

На территории Германии украинские верификаторы проведут сразу три инспекции: по Договору об "Открытом небе", Венском документому 1999 года и Договору об обычных вооруженных силах в Европе. (укр.)

Три групи українських верифікаторів розпочали інспектування визначених військових об'єктів на території Німеччини. Зокрема, впродовж 23-26 вересня триватимуть інспекції за Договором з "Відкритого неба", на чолі з начальником відділу відкритого неба Управління верифікації Генерального штабу ЗС України полковником Федором Цимбалюком та за Віденським документом 1999 року, на чолі з начальником групи забезпечення реалізації договорів полковником Олексієм Кадиковим. Групу верифікаторів, які здійснюватимуть інспекцію за Договором про звичайні збройні сили в Європі протягом 23-30 вересня, очолює полковник Ігор Миколаєнко.

З метою економії державних коштів та оптимізації виконання завдань всі три групи прибули до Німеччини літаком Ан-30Б ескадрильї "Блакитна стежа" Військово-Повітряних сил ЗС України.

Віденський документ 1999 року регламентує комплекс заходів щодо зміцнення мір довіри, обмежує певні види військової діяльності та передбачає обмін інформацією між країнами-учасницями про проведення великомасштабних військових навчань. У 2003 році активна та пасивна квоти України за Віденським документом складають по 3 інспекції та 2 візити за оцінкою інформації.

"Договір про "Відкрите небо" - передбачає застосування режиму "Відкритого неба" з метою розвитку відкритості та транспарентності, сприяння виконанню діючих, або наступних угод у галузі контролю над озброєннями, а також розширенню можливостей щодо запобігання криз та кризових ситуації. Крім того, у майбутньому передбачено розповсюдження режиму "Відкрите небо" на моніторинг та захист навколишнього середовища.

Договір було підписано у 1992 році в Хельсінкі (Фінляндія) 25 країнами, в тому числі і Україною. Він став першим міжнародним документом, який підписала Україна, маючи статус незалежної держави. Згодом до нього приєдналося ще 2 країни. Згідно з міжнародними правовими нормами, Договір набув чинності після його ратифікації парламентами всіх країн-членів. Останнім його ратифікувала Російська Федерація 20 травня 2001 року (Україна - 2 березня 2000 року).

1 січня 2002, через 10 років з моменту підписання, Договір вступив в дію. За цей час було підготовлено відповідний персонал, літаки, екіпажі та спеціальне обладнання. У зв'язку з тим, що тільки 9 країн-членів Договору мають спостережні літаки, у минулому році українська сторона два рази надавала власний літак в оренду для проведення польотів в інтересах інших країн-членів Договору. Передбачається, що в цьому році український літак АН-30Б орендуватимуть для проведення інспекцій Німеччина, Туреччина, Польща, Словаччина та Румунія.

Договором про звичайні збройні сили у Європі передбачено щорічний обмін інформацією між країнами-учасницями про чисельність особового складу, систем озброєння і техніки, а також інспекції територій країн, які підписали цей документ.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також