Украинские миротворцы патрулируют пограничные районы Сьерра-Леоне

20.01.2004, 11:03

Украинские вертолетчики осуществили боевое патрулирование пограничных районов Сьерра-Леоне с Гвинеей. (укр.)

На виконання розпорядження командувача Місії ООН у Сьєрра-Леоне екіпажі 20-го окремого вертолітного загону Збройних Сил України здійснили бойове патрулювання прикордонних районів Сьєрра-Леоне з Гвінеєю.

До виконання цього відповідального завдання було залучено екіпажі вертольотів Мі-8 командира вертолітного загону полковника Олександра Ткаченка та командира вертольоту підполковника Петра Гусара.

В ході бойового патрулювання українські військові здійснили розвідку прикордонної з Гвінеєю території, яка вважається нестабільним регіоном. Метою розвідки є виявлення шляхів несанкціонованого перетину кордону різними озброєними угрупуваннями та бандформуваннями, які активізували свої дії у зв'язку з проведенням виборів у Гвінеї.

Маршрут чотиригодинного патрулювання українських вертолітників склав майже 700 кілометрів, при цьому було здійснено лише одну посадку для дозаправки. За час патрулювання українськими екіпажами не було виявлено жодних підозрілих моментів, які б супроводжувалися відкритим проявом дестабілізації мирного життя на прикордонних територіях.

В середньому протягом місяця українськими вертолітниками здійснюється до 8 бойових вильотів на патрулювання кордону Сьєрра-Леоне з Гвінеєю та Ліберією. На час виконання цих завдань екіпажі Мі-8 підсилюються вогневою підтримкою - трьома стрілками, озброєними автоматами АКС-74 та і кулеметом Калашникова танковим (ПКТ). Обов'язковим елементом екіпіровки стрілків є бронежилети, каски та парашути. Наявність зброї на гелікоптерах, в першу чергу, є демонстрацією сили, яку може застосувати легітимна влада Сьєрра-Леоне на випадок непокори і військової активності банд бойовиків. З лютого 2001 року, початку виконання оперативних завдань 20-м овз в Сьєра-Леоне не було жодного випадку застосування зброї українськими вертолітниками.

Довідка. За три місяці виконання миротворчих завдань особовим складом шостої ротації 20-го окремого вертолітного загону ЗС України здійснено 1340 польотів, 20 бойових патрулювань, перевезено 5760 пасажирів та 92 тонни вантажу, а загальний наліт екіпажів склав 600 годин.

Всього, з лютого 2001 року, початку виконання оперативних завдань 20-м овз, українськими вертолітниками виконано майже 11700 польотів, перевезено близько 63 тисяч пасажирів та 873 тисячі тонн вантажів. Понад 5.90 складає загальний наліт годин екіпажів.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також