Евросоюз начинает проект по финансированию здравоохранения Украины

29.01.2004, 17:53

В Украине начинает работу проект Европейского Союза ТАСИС по финансированию и управления в сфере здравоохранения. (укр.)

У Міністерстві охорони здоров'я України 29.01.2004 відбулося відкриття проекту TACIS "Фінансування та управління охороною здоров'я в Україні", у якому взяли участь перший заступник міністра охорони здоров'я України Педченко Т. В., координатор проектів охорони здоров'я та соціальної сфери Європейського Союзу Аня Ніцше, представник GVG Донат Томанек, представник EPOS Оксана Арбовська, представник СІІ д-р Ричард Стайлз та інші. Загальною метою цього нового проекту, який розпочав Європейський Союз є сприяння розвитку ефективного та дієвого фінансування та управління у сфері охорони здоров'я в Україні.

Програма TACIS, що була створена у 1991 році, є головним інструментом співробітництва Європейського Союзу з пострадянськими країнами, і головним чином складається з технічної допомоги. Програма базується на Регламенті Ради, який у свою чергу визначає такі цілі, як стимулювання переходу до ринкової економіки та зміцнення демократії та верховенства права у країнах-партнерах. Україна чітко визначила свій внутрішній та зовнішньополітичний курс щодо європейської інтеграції. Він полягає у здійсненні економічних реформ, адаптації українського законодавства до європейського, імплементації Угоди про партнерство та співробітництво з ЄС. Наприкінці минулого року 25 грудня між Урядом і коаліцією депутатських фракцій і депутатських груп у Верховній Раді України була створена парламентсько-урядова коаліція, яка визначила серед основних пріоритетів на 2004 рік, забезпечення прийняття та введення в дію законів, інших нормативних актів, спрямованих на розв'язання невідкладних соціально-економічних проблем, реалізацію стратегічних інтересів України, щодо створення належних передумов для набуття Україною повноправного членства в ЄС. Україна вже пройшла певну частину цього шляху. У 1998 р. набула чинності після ратифікації Угода про партнерство і співробітництво між Україною та ЄС. У 1998 та 2000 рр. Указами Президента затверджено Стратегію і Програму інтеграції України в ЄС. Важливе значення для становлення відносин між нашою державою та Євросоюзом мало схвалення Європейською Радою у грудні 1999 р. Спільної стратегії ЄС щодо України. Принциповим кроком у зміцненні та розвитку стратегічного партнерства став п'ятий самміт Україна - ЄС (Ялта, вересень 2001 р.) Така послідовна робота виводить весь комплекс відносин Україна - ЄС у площину практичної реалізації завдань, пов'язаних із вступом нашої країни до Євросоюзу. Позитивна динаміка основних макроекономічних показників дозволяє прогнозувати, що найближчими роками економічне зростання в Україні може набути стабільного, системного характеру. Ці зовнішні обставини мають сприяти фінансовому наповненню галузі. На сьогодні особливу увагу має бути зосереджено на питаннях щодо підвищення ефективності використання коштів, удосконалення організації медичної допомоги шляхом пріоритетного розвитку первинної медико-санітарної допомоги, широкого впровадження стаціонарозамінних видів медичної допомоги, упорядкування мережі та структури закладів охорони здоров'я.

Перший заступник міністра Т. В. Педченко зазначив: "У Європейському Союзі Україна зможе отримати необхідні знання та допомогу з питань, які стосуються підвищення ефективності функціонування галузі охорони здоров(я, оскільки протягом тривалого часу саме ця соціально важлива сфера залишалась поза ринковими перетвореннями, які щодня набирають оберти в інших галузях економіки України".

Новий проект переслідує чотири конкретних цілі: модифікацію структури МОЗ з метою забезпечення передумов для створення Національного Фонду медичного страхування; розробку двох регіональних пілотних проектів з метою напрацювання ефективної та дієвої національної "передової практики" з розробки та виконання усіх необхідних компонентів для запровадження медичного страхування в Україні; розробку та впровадження комплексних, життєздатних процесів підготовки спеціалістів в галузі управління та фінансування системи охорони здоров'я для адміністративних кадрів різних рівнів у сфері охорони здоров'я, керівників закладів охорони здоров'я та експертів ФМС; проведення кампаній з підвищення рівня обізнаності громадськості та оцінку їхнього впливу.

Для досягнення мети, що полягає в організаційній розбудові, проект головним чином сприятиме МОЗ в укріпленні юридичної бази, конкретно "Закону про медичне страхування", що зараз обговорюється, а також розвиватиме стратегічні та бізнес-плани для майбутньої організації системи медичного страхування. Робота в пілотних проектах, створених у регіонах, які ще будуть визначатися, дозволить розвинути та перевірити ключові компоненти системи медичного страхування, особливо процес укладання контракту між надавачами медичних послуг та їх покупцями, пакети гарантованих медичних послуг, а також фінансові та адміністративні процедури в організаціях охорони здоров'я. Через те, що важливо, щоб населення підтримало та прийняло реформи у сфері охорони здоров'я, громадян необхідно детально інформувати про політичні цілі та заплановані результати за допомоги ретельно продуманих інформаційних кампаній, що проводитимуться за допомоги ЗМІ.

Схема обов'язкового медичного страхування, заснована на внесках, має ту перевагу, що вона менш сприятлива для політичних маніпуляцій, ніж система бюджетного фінансування, до того ж така схема дозволяє точніше розраховувати рівень надходжень. З іншого боку, її введення пов'язане з багатьма чинниками і має розглядатися як тривалий і динамічний процес, спрямований на те, щоб переорієнтувати систему охорони здоров'я з такої, що переважно спрямована на потреби лікарень, на систему, що опікується проблемами укріплення здоров'я, профілактики та первинного лікування. Останнє входить до спектру інтересів поточного проекту ЄС ТАСІС "Профілактика та первинне лікування ".

Новий проект ЄС ТАСІС з фінансування та управління у сфері охорони здоров'я, церемонія відкриття якого відбулася 29 січня, розвивають міжнародні та українські експерти. Керівництво здійснює міжнародний консорціум. Термін тривалості проекту -2,5 роки, його бюджет - 4 мільйона євро.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також