В Украине функционирует структура, аналогов которой нет в СНГ

30.01.2004, 14:58

30 января в Министерстве здравоохранения Украины состоялась коллегия Государственной инспекции по контролю качества лекарственных средств, на которой были подведены итоги работы за 2003 год и очерчены задания на 2004 год. (укр.)

В перерві відбулася прес-конференція, в якій взяли участь: перший заступник головного державного інспектора України з контролю якості лікарських засобів Віталій Варченко та народний депутат України Михайло Сятиня.

В своєму виступі Віталій Варченко зазначив "Створивши такий орган, як Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів, Україна зробила надзвичайно серйозний і виважений крок. Особливо, враховуючи той факт, що в жодній країні СНД, такої структури не існує. В Росії лише в минулому році розпочато роботу щодо створення державної інспекції контролю якості лікарських засобів. В Україні, в кожній області функціонує територіальний підрозділ, працівники якого є штатними співробітниками МОЗ. Організація роботи побудована у відповідності до існуючих вимог ЄС: структура є незалежною, підпорядкованою державному органу виконавчої влади".

На сьогодні існує наступна вертикальна структура Державної інспекції: головна Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів МОЗ України (далі - Державна інспекція МОЗ), в підпорядкуванні якої знаходяться 27 територіальних державних інспекцій з контролю якості лікарських засобів (далі - територіальні державні інспекції), а також Центральна лабораторія з аналізу якості лікарських засобів МОЗ України. Територіальні державні інспекції мають у підпорядкуванні 28 лабораторій. Загальна чисельність співробітників Державної інспекції МОЗ та територіальних державних інспекцій становить близько 600 чоловік (друга за чисельністю, після санітарно-епідеміологічної, служба МОЗ).

"Одним з ключових досягнень Державної інспекції в 2003 році є розробка та прийняття Програми боротьби з виробництвом та розповсюдженням фальсифікованих лікарських засобів на 2003 - 2008 роки. Хочу ще раз наголосити, що Україна на сьогодні єдина в СНД має такий нормативно- правовий акт. В США, наприклад, аналогічна програма була прийнята на 1 день раніше, і це враховуючи той факт, що кількість співробітників в американської інспекції сягає 10 тисяч в порівнянні з 600 в Україні" повідомив Віталій Варченко.

Обговорюючи необхідність створення такої служби, Віталій Варченко зазначив: "Це обумовлено статтями 14, 15 Закону України "Про лікарські засоби"; відсутністю централізованого виробництва та розповсюдження лікарських засобів; обмеженням доступу до лікарських засобів та нераціональним використанням лікарських засобів; появою на фармацевтичному ринку України субстандартних, фальсифікованих та незареєстрованих лікарських засобів, що несе не тільки загрозу здоров'ю громадян, але й наносить збитки економіці держави. В Україні сьогодні досить розгалужена мережа закладів охорони здоров'я, якими здійснюється виготовлення, закупівля, реалізація, зберігання та медичне застосування лікарських засобів. Більш того, немаловажним є той факт, що сьогодні на території України функціонує біля 8 тис. аптек, більше 900 аптечних складів, понад 11 тис. аптечних пунктів і кіосків наряду з розгалуженою мережею лікувально-профілактичних та амбулаторно-поліклічних закладів, які застосовують медикаменти. У 2003 році через аптеки було реалізовано ліків на суму більше, ніж 3 млрд. грн."

Більшість журналістів цікавили відповіді на конкретні запитання: які ліки найчастіше підробляються та яким чином звичайний покупець може ідентифікувати підробку.

Віталій Варченко відповів, що, базуючись на майже 8-річному досвіді функціонування служби, інспектори найчастіше виявляють підробки серед дорогих ліків або ліків, які широко застосовуються в лікувальному процесі. Серед вилучених останнім часом препаратів, були перелічені такі, як відома усім "смекта", препарат "трихопол", також зафіксовані випадки вилучення фальсифікованої "віагри", досить часто підробляються настоянки і, навіть, валокордин.

Серед перелічених ознак, за якими можна відрізнити неякісні або фальсифіковані ліки, зокрема були: ціна (нижче, ніж завжди), зміна звичайних ознак (якщо препарат має специфічні смак, запах або колір), упаковка (зміна звичайної упаковки або різниця в упаковках одного й того ж препарату). Також Віталій Варченко поставив до відома всіх журналістів, що при виникненні підозри при придбанні препаратів в аптечних закладах, рекомендується звертатися до територіального підрозділу державної Інспекції.

У 2003 році співробітниками Державної інспекції МОЗ та територіальних державних інспекцій було виявлено 10531 випадок реалізації й застосування субстандартних та фальсифікованих лікарських засобів, із них 1783 випадки виявлених вперше субстандартних лікарських засобів (що приблизно в 2 рази більше ніж у 2002 році).

У 2003 році Державною інспекцією та її територіальними підрозділами було вилучено з обігу 163 серії неякісних, 33 серії фальсифікованих і 146 найменувань незареєстрованих лікарських засобів, у тому числі 48 найменувань вітчизняного виробництва і 98 найменувань зарубіжного виробництва.

За результатами державного контролю якості лікарських засобів у 2003 році було заборонено виробництво і реалізацію всіх серій 7 найменувань лікарських засобів.

З 4557 суб'єктів господарювання, охоплених перевірками, в значній кількості з них виявлені порушення законодавства.

Протягом 2003 року територіальними державними інспекціями було направлено до правоохоронних органів 587 матеріалів про порушення законодавства у сфері обігу лікарських засобів, до місцевих органів виконавчої влади - 438 матеріалів. Посадовими особами територіальних державних інспекцій в 2003 році було винесено 1987 постанов про адміністративні правопорушення законодавства України щодо забезпечення якості лікарських засобів на суму 239130 гривень.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також