"Нафтогаз Украины" и Газпром подписали Соглашение по финасированию деятельности Международного газотранспортного Консорциума

27.10.2004, 16:15

НАК "Нафтогаз Украины" и ОАО "Газпром" подписали Соглашение о взаимодействии во время инвестиционной фазы деятельности Международного газотранспортного Консорциума. (укр.)

Сьогодні, 27 жовтня, в присутності Президента України Леоніда Кучми та Президента РФ Володимира Путіна керівники НАК "Нафтогаз України" Юрій Бойко та ВАТ "Газпром" Олексій Міллер підписали Угоду про взаємодію протягом реалізації інвестиційної фази діяльності ТОВ "Міжнародний консорціум з управління та розвитку газотранспортної системи України".

Угода визначає умови взаємовідносин Сторін Міжнародного газотранспортного Консорціуму як партнерів та їх обов'язки з фінансування проекту. Підписання документу дозволить реалізувати будівництво та подальшу експлуатацію магістрального газопроводу Богородчани-Ужгород та забезпечить умови для транспортування по ньому природного газу у строки та обсяги, визначені міжурядовою Угодою від 18 серпня 2004 року.

Також сьогодні було підписано Контракт між ВАТ "Газпром" та ТОВ "Міжнародний консорціум з управління та розвитку газотранспортної системи України" на транспортування додаткових обсягів природного газу, який залучатиме Консорціум. Контракт на умовах "транспортуй або плати" укладено з метою задовольнити зростаючий попит на природний газ у Європі, враховуючи збільшення транзитних потужностей на території України та дозволить забезпечити збільшення транзиту природного газа по території України в країни Західної Європи, додатково до існуючих обсягів, на 5 млрд. м3 в 2005 до 19 млрд. м3 починаючи з 2010 року.

"Підписані сьогодні документи визначають умови нашої спільної діяльності на інвестиційній стадії роботи Міжнародного газотранспортного Консорціуму з розвитку ГТС України та гарантують завантаження створених потужностей, - відмітив Голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер. - Це реальний приклад ефективного партнерства інтересах всіх зацікавлених сторін - і Росії, і України, і "Газпрому", і "Нафтогазу".

"Реалізація інвестиційної фази Міжнародного газотранспортного Консорціуму забезпечить провідне місце України серед країн-транзитерів "східного" природного газу до країн Європи, - підкреслив Голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Бойко. - Введення в дію нових газотранспортних потужностей дозволить вже у найближчому майбутньому збільшити обсяги транзиту палива територією України, а, отже, забезпечити додаткові надходження до державного бюджету".

ТОВ "Міжнародний консорціум по управлінню і розвитку газотранспортної системи України" створено на паритетних началах НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" на виконання Заяви Президентів України і Росії, та Угоди між Кабінетом міністрів України і Урядом Російської Федерації про стратегічну співпрацю в газовій галузі від 7 жовтня 2002 року. Статутний капітал підприємства становив $1 млн.

В межах передінвестиційної фази було підготовлено ТЕО інвестиційного проекту, в якому визначено варіант проходження траси нового газопроводу; узгоджено схему фінансування, що передбачає залучення власних та кредитних коштів під окремі корпоративні гарантії НАК "Нафтогаз України" та ВАТ "Газпром" у співвідношенні 50/50; ухвалено збільшення уставного фонду Консорціуму у 2004 році до 186,55 млн. грн.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз Украины".

Читайте також