Южно-Украинскую АЭС посетили представители немецкой и американской фирм

28.10.2004, 12:01

Южно-Украинскую атомную электростанцию в эти дни посетили представители немецкой фирмы "ISV" и "Вестингауз" (США). (укр.)

Черговий візит представників німецької фірми "ISV" на Южно-Українську атомну електростанцію був пов'язаний з майбутньою реконструкцією системи управління полярного крана третього енергоблока. Необхідність її проведення викликана тим, що устаткування відпрацювало свій ресурс.

Фірма "ISV" - правонаступниця німецького підприємства "SKET", яке свого часу виготовило полярний кран для третього Южно-Українського "мільйонника". Це устаткування добре знайоме німецьким фахівцям. 6 років тому вони проводили ремонт його електричної частини. Тепер належить виконати реконструкцію системи управління. Приступити до неї планується в ході планово-попереджувального ремонту блока ©3 в 2005 році.

Цього тижня на Южно-Українській АЕС працюють представники фірми "Вестінгауз" (США). ЮУ АЕС - перша в Україні атомна станція, на якій планується використання американського ядерного палива.

Відповідно до міжурядової угоди між США і Україною нині проводяться роботи над проектом кваліфікації ядерного палива фірми "Вестінгауз", в рамках якої передбачено модернізацію системи внутрішньореакторного контролю за станом паливних касет (СВРК). Американське паливо дещо відрізняється від використовуваного сьогодні вітчизняними атомними станціями російського. Нині діюча на енергоблоках Южно-Української атомної станції СВРК не призначена для контролю нейтронно-фізичних параметрів активної зони, сформованої із застосуванням американських тепловиділяючих зборок. Зараз завершуються роботи з реалізації першого етапу модернізації системи внутрішньореакторного контролю - організації дослідної експлуатації системи моніторингу активної зони, яка функціонуватиме паралельно з діючою СВРК.

Фахівцям фірми "Вестінгауз" в ході візиту, який триватиме до 29 жовтня, належить здійснити монтаж і наладку програмного забезпечення модернізованої системи.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також