"Нафтогаз Украины" расширит Пролетарское подземное хранилище газа

29.10.2004, 12:50

Правление НАК "Нафтогаз Украины" утвердило решение о завершении строительства 2-й очереди Пролетарского подземного хранилища газа, которое находится в Днепропетровской области. (укр.)

Після добудови загальний обсяг 2-ї черги Пролетарського підземного сховища газу (ПСГ) складе 6,8 млрд. куб. м природного газу; добова продуктивність - 28 млн. куб. м. Завершення будівництва Пролетарського ПСГ заплановане на 4-й квартал 2005 р. Кошторисна вартість складе 576 млн. грн.

Введення у експлуатацію 2-ї черги Пролетарського ПСГ не лише підвищить надійність постачання природного газу споживачам центру та півдня України, але й забезпечить можливість нарощування транзиту природного газу до країн балканського регіону та Туреччини. Збереження та зміцнення позицій основного транзитера природного газу з СНД до європейських споживачів визначене одним зі стратегічних пріоритетів НАК "Нафтогаз України".

Правління НАК "Нафтогаз України" ухвалило рішення про добудову Пролетарського ПСГ з урахуванням зростаючого споживання природного газу споживачами центральних і південних областей України. За оцінками обласних державних адміністрацій, протягом 10 років попит на природний газ зросте щонайменше на 3,0 млрд. куб. м на рік.

Існуюча активна місткість Пролетарського ПСГ та його добова продуктивність не дозволяють у повній мірі вирішити проблему очікуваного зростання обсягів споживання газу при забезпеченні надійності його транзиту. Крім того, розширення Пролетарського ПСГ дозволить вирішити проблему пікових навантажень на газотранспортну систему, що виникають протягом зимових місяців.

Розширення Пролетарського ПСГ здійснюється у рамках програми НАК "Нафтогаз України" з перетворення українських підземних газосховищ на сховища, в яких зберігатиметься газ європейських нафтогазових компаній, ВАТ "Газпром", тощо. Зокрема, сьогодні продовжуються міжурядові переговори з румунською стороною про використання підземних газосховищ України для зберігання румунського газу. Очікуване підписання відповідних угод з урядами європейських країн призведе до додаткового завантаження українських підземних газосховищ.

1-а черга Пролетарського ПСГ створена у 1991 році на базі відпрацьованого однойменного газового родовища. Загальний обсяг зберігання природного газу об'єктами 1-ї черги - 2,0 млрд. куб. м газу, добова продуктивність - 12,2 млн. куб. м.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз Украины".

Читайте також

Читайте также