Решаются вопросы энергоснабжения восточного Донбасса

29.10.2004, 12:50

Новый энергетический объект, который сегодня, 29 октября, вводится в строй в Луганской области, является первым этапом решения вопроса надежных поставок электроэнергии потребителям восточного Донбасса. (укр.)

29 жовтня 2004 року вводиться у дію підстанція 500 кВ "Новодонбаська" з ПЛ 500 кВ "Донбаська-Новодонбаська" та заходами ПЛ 220 кВ "Чайкіне-Михайлівка". Цей новий енергетичний об'єкт кошторисною вартістю будівництва понад 60 мільйонів гривень нарешті вирішує давню енергетичну проблему східного Донбасу - забезпечення зростаючого навантаження споживачів і, в першу чергу, підприємств вугільної промисловості.

В умовах зниженої генерації Луганської ТЕС, низької надійності та обмеженої пропускної спроможності передачі постійного струму (ППС) Михайлівка - Волзька ГЕС (до 200 МВт) проектним рішенням було передбачено будівництво підстанції 500 кВ "Новодонбаська" зі встановленням двох АТ 500/220 кВ та одного АТ 500/110, ПЛ 500 кВ "Донбаська - Новодонбаська", заходів на ПС "Новодонбаська" існуючої ПЛ 500 кВ "Донбаська - Перемога" та спорудження п'яти повітряних ліній 220 кВ для передачі потужності у мережу.

Проектно-кошторисна документація "ПС 500 кВ "Новодонбаська" з ПЛ 500 та 220 кВ" виконана генеральним проектувальником Мінпаливенерго - інститутом "Укренергомережпроект" та затверджена розпорядженням Кабінету Міністрів України.

Донбаською ЕС на тендерній основі визначено постачальників силового обладнання, апаратури, матеріалів та підрядні організації: з відновлення ПЛ 500 і 220 кВ - ТОВ "Укренергомережбуд", а по закінченні будівництва ПС 500 кВ "Новодонбаська" - ВАТ "Корпорація "Електропівденмонтаж".

Фінансування робіт по завершенні будівництва підстанції 500 кВ "Новодонбаська" здійснювалося за рахунок власних коштів НЕК "Укренерго".

Слід нагадати, що незавершене будівництво цієї підстанції з ПЛ 500 і 220 кВ за рішенням Мінпаливенерго у січні минулого року було передано з балансу ВАТ "Луганськобленерго" на баланс НЕК "Укренерго" (Донбаська ЕС). Фактично розпочате у 1990 році будівництво об'єкта було виконане частково, тож для введення його в експлуатацію необхідно було виконати відновлювальні роботи і завершити будівництво. Торік було освоєно капіталовкладень на суму більш як 2,3 мільйона гривень, а нинішнього року - понад 27 мільйонів. Це монтаж високовольтного обладнання, елегазованих вимикачів, прокладка кабелю, заземлення, зведення інженерної мережі, будівель та споруд, зовнішньої та внутрішньої огорожі, облаштування асфальтованих автошляхів тощо. Проведено також монтаж дроту на ПЛ 500 кВ "Донбаська-Новодонбаська", заходи ПЛ 220 кВ "Чайкіно-Михайлівка". Виконано усі будівельно-монтажні та пусконалагоджувальні роботи на підстанціях 330 кВ "Михайлівка" та "Чайкіне", змонтовано два вимикачі напругою 500 кВ та закінчено перекладку кабелю на підстанції 750 кВ "Донбаська". Встановлено також радіовежу, радіорелейні лінії зв'язку, налагоджено надійний диспетчерсько-технологічний зв'язок.

Введення пускового комплексу є першим етапом з вирішення питання надійного постачання енергією споживачів східного Донбасу.

Подальше зростання споживання вимагає поетапного розширення пускового комплексу відповідно до проектних рішень.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також

Читайте также