Парламенту предлагают принять за основу законопроект "Об общей безопасности продукции"

05.10.2004, 11:01

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам экологической политики, природопользования и ликвидации последствий Чернобыльской катастрофы предложил парламенту принять за основу законопроект "Об общей безопасности продукции". (укр.)

Метою документа є приведення законодавства України у відповідність з вимогами європейського права відносно забезпечення якості продукції в процесі її розповсюдження та розміщення на ринку. Він визначає загальні засади розміщення і розповсюдження безпечної для життя і здоров'я споживачів продукції і регулює відносини між органами влади, виробниками, розповсюджувачами та споживачами. Встановлюються визначення понять "безпечна продукція" і "небезпечна продукція", обов'язки виробника і розповсюджувача надавати інформацію про її небезпеку для споживача.

У проекті встановлюються вимоги стосовно вилучення чи відкликання небезпечної продукції (і компенсація за неї), право споживача на звернення до спеціально уповноваженого органу виконавчої влади з проханням про перевірку безпеки продукції, повноваження такого органу, відповідальність за порушення законодавства про загальну безпеку продукції, положення щодо прийняття рішень спеціально уповноваженими центральними органами виконавчої влади, подання пояснень і заперечень.

Члени Комітету вважають, що його прийняття буде важливим кроком на шляху України до Світової організації торгівлі та Європейського Союзу. Процес управління якістю відноситься до області стратегічного менеджменту і ступінь безпеки продукції, що відповідає рівню соціально-економічного розвитку країни, має регулюватися й гарантуватися державою з використанням для цієї мети адекватних економічних та адміністративних важелів. Це потребує розвитку інструментів на рівні державного управління, які б відповідали новому підходу. Ці інструменти мають забезпечити функціонування системи широкомасштабного впровадження на підприємствах та в організаціях України професійних високоефективних систем якості, що відповідають міжнародним вимогам та світовому рівню.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также