Визит делегации "Нафтогаз Украины" в Туркменистан

16.11.2004, 11:28

Делегация НАК "Нафтогаз Украины" обсудила с руководством Туркменистана состояние двустороннего сотрудничества в газовой отрасли. (укр.)

Президент Туркменістану Сапармурат Ніязов прийняв голову правління НАК "Нафтогаз України" Юрія Бойко, який прибув до Ашгабату для участі у 9-й Міжнародній виставці та конференції "Нафта та газ Туркменістану 2004".

У ході зустрічі, що тривала близько двох годин, сторони обговорили актуальні питання українсько-туркменського співробітництва у газовій галузі. Остаточне погашення українською стороною заборгованості за поставки природного газу 1999-2001 років отримало високу оцінку туркменської сторони. На переговорах Сапармурат Ніязов та Юрій Бойко висловили задоволення розвитком двосторонньої співпраці та чітким виконанням домовленостей щодо постачання в Україну туркменського природного газу та розрахунків за нього.

Українська сторона проінформувала туркменську про початок інвестиційної фази діяльності Міжнародного газотранспортного консорціуму та перспективи розширення вхідної потужності газотранспортної системи України з туркменського напрямку. У ході переговорів сторони підтримали продовження взаємовигідної співпраці у газовій галузі у дво- та тристоронньому форматі, відзначивши, що головні резерви розвитку співробітництва зосереджені саме в цій площині.

Поставки туркменського газу в Україну здійснюються відповідно до Міждержавної угоди про співробітництво у газовій галузі на 2002-2006 роки. Туркменістан є найбільшим постачальником газу до України. У 2004 році обсяг постачання складе 36 млрд. м3, що відповідає 45% потреби України у цьому виді енергоносіїв. Україна - найбільший покупець туркменського газу.

В 2005-2006 роках НАК "Нафтогаз України" планує щорічно закуповувати до 44 млрд. м3 природного газу туркменського походження за прямим контрактом купівлі-продажу з ДТК "Туркменнафтогаз" (до 36 млрд. м3), а також з ресурсів ВАТ "Газекспорт" (до 8 млрд. м3).

Відповідно до підписаного 27 липня у Москві пакету документів між НАК "Нафтогаз України", ВАТ "Газекспорт" та RosUkrEnergo AG, обсяги поставок туркменського природного газу до України в період з 2007 по 2028 рр. планується збільшити до 60 млрд. м3 на рік.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз Украины".

Читайте також