"Киевенерго" игнорирует выполнение долговых обязательств

19.02.2004, 13:46

Дочерняя компания "Газ Украины", которая входит в состав НАК "Нафтогаз Украины", обеспокоена пассивной позицией АЕК "Киевенерго", которая пытается затянуть процесс ликвидации долга за потребленный природный газ. (укр.)

Станом на 19 лютого АЕК "Київенерго" оплатило лише 72,9% спожитого газу. З початку року "Київенерго" спожило 703,3 млн. м3 газу на суму 121 млн. грн. Тим часом борг столичної енергокомпанії поступово зростає і складає 45,8 млн. грн.

ДК "Газ України" із розумінням поставилася до поєднання двох факторів - тимчасових економічних проблем у "Київенерго" та різкого зниження температури у столиці, - які призвели до нарощування споживання газу і падіння рівня оплати з боку "Київенерго". Керівництво компанії зробило крок назустріч енергетикам і відкликало доручення про припинення газопостачання столичній генерації. Таким чином ДК "Газ України" власними силами зняла соціальну напругу, яка виникла з вини АЕК "Київенерго".

У зв'язку із цим, в лютому 2004 року ДК "Газ України" фактично дозволила АЕК "Київенерго" споживати газ не лише без оплати заборгованості за січень 2004 року, але й не отримавши з боку генерації жодних гарантій повної та своєчасної оплати поточного споживання газу. Проте АЕК "Київенерго" використала цю ситуацію для того, щоб й надалі здійснювати оплату перед ДК "Газ України" за спожите паливо згідно власної системи розрахунків. Внаслідок недотримання столичною генерацією взятих на себе зобов'язань і систематичного зриву виконання умов договору з Компанією, борги АЕК "Київенерго" збільшуються.

Неспроможність АЕК "Київенерго" вчасно розраховуватись за газ та перейти на альтернативні види палива, такі як мазут, свідчать про готовність столичної генерації до проведення опалювального сезону у м. Києві виключно за рахунок природного газу. У разі подальшого ігнорування київською енергокомпанією вимог законодавства щодо виконання умов договору, ДК "Газ України" вживатиме жорстких заходів, навіть до розірвання договору з АЕК "Київенерго".
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також