"Нафтогаз Украины" планирует установить в 2004 году 600 тысяч счетчиков газа

19.02.2004, 11:32

Распоряжением председателя правления НАК "Нафтогаз Украины" Юрия Бойко утверждено задание по оснащению жилья счетчиками газа в 2004 году. (укр.)

З метою прискорення оснащення житлового фонду лічильниками газу керівникам відкритих акціонерних товариств з газопостачання і газифікації доручено забезпечити встановлення 600 тисяч лічильників у 2004 році. Згідно з завданням, до завершення 2004 року загальна кількість лічильників повинна становити 4,744 млн.

Найбільша кількість лічильників буде встановлена у Львівській (50,0 тис.), Луганській (31,0 тис.), Харківській (31,8 тис.) областях. З метою зменшення втрат газу та прискорення оснащення житла приладами обліку споживання газу у 2004 році НАК "Нафтогаз України" розпочне реалізацію Програм оснащення житлового фонду лічильниками газу у Луганській, Житомирській, Полтавській, Харківській областях.

Керівникам ВАТ з газопостачання і газифікації також доручено збільшити обсяги встановлення лічильників у кредит. У 2003 році Компанією придбано та передано підприємствам з газопостачання 19,3 тис. таких лічильників газу.

Завдяки зростанню точності вимірювання втрати газу у 2003 році зменшилися до 1,6 млрд. куб. м, у порівнянні з 4,4 млрд. куб. м у 1996 році. Ощадливе споживання природного газу у оселях, обладнаних лічильниками, сприяло зменшенню споживання газу населенням на 3,5 млрд. куб. м при збільшенні кількості газифікованих квартир з 9,6 млн. до 11,0 млн.

"Кінцевою метою роботи "Нафтогазу України" є створення системи обліку природного газу, що забезпечить високий рівень достовірності вимірювання при його видобуванні, транспортуванні, зберіганні і споживанні, - зазначив голова правління "Нафтогазу України" Юрій Бойко. - Створення такої системи сприятиме підвищенню ефективності Компанії та зменшенню втрат природного газу".

За словами Юрія Бойка, "газифікуючи нашу країну, "Нафтогаз" не лише реалізує соціальну політику держави, але й працює над розширенням внутрішнього ринку газу. Україна щорічно споживає до 70 мільярдів кубометрів газу та займає за цим показником шосте місце в світі. Відіграючи провідну роль на одному з найбільших світових ринків, "Нафтогаз України" зобов'язаний перетворити його на свій головний актив: запоруку фінансової могутності та джерело інвестицій".

За минулий рік в житловому фонді України встановлено 516,6 тисяч побутових лічильників газу. Обсяги встановлення лічильників в 2003 році збільшилися на 61,7 тис. одиниць у порівнянні з 2002 роком і є найбільшими за останніх шість років.

Станом на 1 лютого 2004 року в Україні працює 4,19 млн. лічильників газу. Найбільша кількість лічильників експлуатується у Львівській (364,1 тис.), Київській (324,1 тис.), Дніпропетровській (190,3 тис.) областях.

Загальна кількість газифікованих квартир та будинків становить 11,275 млн. Станом на 1 січня 2004 року 62,5% від загального обсягу споживання природного газу населенням обліковується лічильниками. Рівень оснащеності житлового фонду приладами обліку газу склав 36,8%.

З метою зменшення втрат газу та прискорення оснащення житла приладами обліку споживання газу у 2003 році Компанія здійснювала реалізацію Програм оснащення житлового фонду лічильниками газу в Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській та Тернопільській областях.

Програма створення єдиної системи обліку природного газу передбачає першочергове встановлення лічильників у будинках та квартирах, в яких природний газ використовується для опалення. У 2003 році рівень оснащеності квартир, де газ споживається на опалення, збільшився до 79%. Найвищим цей показник є в Чернівецькій (95,7%), Закарпатській (95,2%) та Івано-Франківській (90,7%) областях.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз України".

Читайте також