Миротворческие учения "Черноморское партнерство-2004" пройдут в апреле

20.02.2004, 10:58

Состав сил и средств будущих многонациональных миротворческих учений "Черноморское партнерство-2004" согласовали участники заключительной планирующей конференции, которая прошла в Стамбуле. (укр.)

18-19 лютого у столиці Турецької Республіки місті Стамбул тривала робота заключної плануючої конференції багатонаціонального миротворчого навчання "Чорноморське партнерство-2004".

У роботі конференції взяли участь представники Військово-Морських сил країн Чорноморського регіону - Болгарії, Грузії, Румунії, Туреччини та України. Вітчизняні Військово-Морські Сили на цьому заході представляв капітан 1 рангу Олександр Гордієнко.

Під час конференції учасники остаточно затвердили зміст і деталі майбутніх маневрів, місце проведення, склад сил і засобів, план розвитку обстановки, а також питання всебічного забезпечення.

Метою майбутнього миротворчого навчання "Чорноморське партнерство-2004", яке відбуватиметься в дусі Програми НАТО "Партнерство заради миру", є поліпшення взаємосумісності між підрозділами Військово-Морських сил країн Чорноморського регіону.

В ході активної фази навчання, яку запланованого провести у квітні поточного року, військові моряки з Болгарії, Грузії, Румунії, Туреччини та України відпрацьовуватимуть завдання з тактичного маневрування кораблів, передачі вантажу на ходу, ведення протиповітряної і протикорабельної оборони, проводки за тралами, пошуку і порятунку людини, що опинилась за бортом, пошуку підводного човна, контролю за судноплавством, надання гуманітарної допомоги, а також виконають артилерійські стрільби по морській і повітряній цілям.

Навчання "Чорноморське партнерство" проводиться щорічно в територіальних водах Туреччини, а керівництво ним традиційно здійснюють представники командування Північної морської зони Військово-Морських Сил Туреччини.

У "Чорноморському партнерстві" традиційно беруть участь кораблі класів "фрегат", "корвет" і "тральщик". Як передбачається, у цьогорічному навчанні буде задіяно понад 10 бойових кораблів, а також літаки, гелікоптери та підводні човни військових флотів країн Чорноморського регіону. ВМС Збройних Сил України в маневрах буде представлено одним з корветів.

У різні роки український військовий флот на навчанні "Чорноморське партнерство" було представлено фрегатом "Гетьман Сагайдачний", морським тральщиком "Жовті води" та корветом "Луцьк".
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також