В Украине готовят саперов в соответствии со стандартами ООН

25.02.2004, 11:26

В Центре разминирования Вооруженных Сил Украины проходит подготовка саперов в соответствии со стандартами ООН. (укр.)

16 лютого - 6 березня на базі Центру розмінування Збройних Сил України військово-інженерного інституту Кам'янець-Подільської аграрної академії триватимуть збори з фахівцями позаштатних пересувних груп розмінування. Метою занять є вдосконалення теоретичних знань та практичних навичок виконання саперних робіт військовослужбовцями служби за контрактом частин та підрозділів Військово-морських Сил ЗС України, Об'єднаних сил швидкого реагування, а також Північного, Південного та Західного оперативних командувань Сухопутних військ ЗС України.

Програму зборів організовано у відповідності до стандартів Організації Об'єднаних Націй з підготовки фахівців розмінування. Зокрема, сапери вивчатимуть основи міжнародного гуманітарного права, правила і порядок безпечного поводження з вибухонебезпечними предметами, їх класифікації, маркування, вилучення та знищення, стандарти із надання першої медичної допомоги, а також складання звітної документації. Близько 80% навчального часу буде приділено відпрацюванню практичних питань.

Зважаючи на специфіку завдань, що вирішують позаштатні пересувні групи розмінування інженерних підрозділів Збройних Сил України, під час зборів також вивчатимуться порядок робіт із боєприпасами часів Великої Вітчизняної війни.

По завершені навчань, військовослужбовці складатимуть екзамени та отримають відповідні сертифікати, що надають право на здійснення саперних робіт.

Центр розмінування Збройних Сил України військово-інженерного інституту Кам'янець-Подільської аграрної академії було створено згідно з Указом Президента України у 2001 році.

За цей час тут пройшли навчання понад 300 саперів частин і підрозділів інженерних військ Збройних Сил України, а також національних миротворчих підрозділів у Лівані та Іраку.

Підготовка фахівців у Центрі здійснюється за трьома рівнями: І рівень - підготовка саперів; ІІ рівень - підготовка командирів саперних груп; ІІІ рівень - підготовка фахівців інспекційних груп.

Зоною відповідальності 77 позаштатних пересувних груп розмінування Інженерних військ Збройних Сил України є близько 60% території України. У 2003 році військовими саперами було виявлено та знешкоджено понад 37 000 вибухонебезпечних предметів, зокрема, 62 інженерні міни, близько 14 тисяч артилерійських снарядів, понад 6400 мінометних мін і 1000 гранат, а також близько 16 000 інших ВНП. А всього, з 1992 року саперами було виявлено та знешкоджено понад 422 000 ВНП, зокрема, більшість з них - часів Великої вітчизняної війни.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також