Начала работу госкомиссия по приему энергоблока N4 Ривненской АЭС

20.02.2004, 11:31

Государственная комиссия по приему в эксплуатацию энергоблока N4 Ривненской АЭС во главе с министром топлива и энергетики Украины Сергеем Ермиловым 19 февраля на своем первом заседании заслушала информацию о ходе реализации проекта РАЭС/4. (укр.)

За інформацією експлуатуючої організації - НАЕК "Енергоатом", на сьогодні на 4-му блоці РАЕС завершено контроль корпусу реактора та проведено його контрольну зборку, а також гідравлічні випробування головних діючих систем блоку та на герметичність. Відповідно до графіку з 76 об'єктів пускового комплексу РАЕС/4 на сьогодні прийнято робочою комісію 48. У минулому році було оформлено контракт на постачання свіжого ядерного палива та отримано позитивний висновок Державної екологічної експертизи. Наразі вирішуються питання щодо фінансування соціальної сфери 30-кілометрової зони РАЕС та міста Кузнецовськ, а також залучення фахівців з Російської Федерації та інших українських АЕС для виконання пуско-налагоджувальних робіт на четвертому енергоблоці РАЕС. За результатами засідання члени Державної комісії отримали завдання щодо подальшої роботи.

За 1984-2003 роки на будівництві енергоблоку N4 РАЕС освоєно 2139,8 млн. грн. капітальних вкладень, у т.ч. за 2003 рік - 312,8 млн. грн., профінансовано 340,1 млн. грн. За попередніми розрахунками, для введення в експлуатацію АЕС-4 у визначений термін необхідно 570,6 млн. грн. З другого півріччя 2003 року фінансування добудови РАЕС-4 здійснюється за рахунок спецфонду державного бюджету, яким було передбачено 188,9 млн. грн. Зазначені кошти отримано та повністю використано. Мінпаливенерго разом з НАЕК "Енергоатом" здійснює заходи щодо залучення позикових коштів для фінансування добудови нових атомних енергоблоків шляхом випуску облігацій НАЕК "Енергоатом" на суму 500 млн. грн.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також